SHOWbuzz

bio pozitivan na covid-19

Preminuo Đorđe Marjanović, legenda ex-jugoslavenske muzičke scene

15/05/2021

Muzikom se počeo baviti kao student 50-ih godina, a prvi veći uspjeh ostvario je poslije televizijskog nastupa u kojem je otpjevao tada vrlo popularnu pjesmu Zvižduk u osam

Pjevač Đorđe Marjanović, legenda ex-jugoslavenske muzičke scene, preminuo je od posljedica covida-19 u 90. godini, objavili su u subotu beogradski mediji.

U karijeri dužoj od pola stoljeća, Marjanović je najveću popularnost stekao 60-ih, 70-ih i 80-ih godina, a iza sebe je ostavio brojne hitove među kojima su evergreeni Zvižduk u osam i Djevojko mala, te Lazarela, Romana, Moje ludo srce, kao i prepjevi francuskih šansona Milord i Natalie.

Učestvovao je i pobjeđivao na brojnim festivalima zabavne muzike, od Opatije do Beograda, a prvi je pjevač u nekadašnjoj Jugoslaviji koji je imao klubove obožavatelja, popularne Đokiste.

Iznimno veliku popularnost uživao je i u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Muzikom se počeo baviti kao student 50-ih godina, a prvi veći uspjeh ostvario je poslije televizijskog nastupa u kojem je otpjevao tada vrlo popularnu pjesmu Zvižduk u osam.

Na festivalu u Opatiji 1960. nagradu je podijelio s Markom Novoselom za pjesmu Marija Bogliunija i Arsena Dedića Prodavač novina.

U aprilu 1990. nastupio je u Australiji kao gost na jednom koncertu Lepe Brene u Melbournu, kada je, pjevajući pjesmu “Mene nema ko da žali” doživio moždani udar, a nakon dugog oporavka pojavljivao se u javnosti, ali više nije nastupao uživo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.