SHOWbuzz

u 49. godini

Preminuo Faris Arapović, bivši član “Zabranjenog pušenja” i grupe “Sikter”

19/09/2019
Nebojša Šerić, Enes Zlatar, Dušan Vranić, Esad Bratović i Faris Arapović

Svirali su kao predgrupa Brusu Dikinsonu (Bruce Dickinson) 1994. u Sarajevu, prvi su bh. bend koji na MTV-u, a svirali su i na turneji s Vaskom Rosijem (Vasco Rossi), te su bili predgrupa na koncertu U2 u Sarajevu

Nekadašnji član grupe “Zabranjeno pušenje” i osnivač benda “Sikter” Faris Arapović preminuo je u 49. godini.

“Sikter” je formiran 1990. godine kada je grupa “Regina” bila pozvana da nastupa na brucoškoj večeri na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Kada je počeo njihov nastup, iz protesta prema pop rocku Faris Arapović, Igor Čamo, Davor Čolić i Enes Zlatar Bure nepozvani su izašli na binu i uzeli instrumente tjerajući Reginu s bine riječju “Sikter!”.

– Faris je mene, Shobu, Esu i Rokvu naučio kako treba da zvuči ozbiljan bend. Najviše je volio pjesmu ‘Perfect Timing’ Davida Leea Rotha, što zbog naziva, što zbog načina na koji je odsvirana. On je imao taj ‘perfect timing’ kad je svirao. Trokut Dvotabanaš. Posljednji bubanj što je u životu snimio je za pjesmu ‘Itna intervencija’ s Darkom Ostojićem, kod mene u studiju. Na spotu bubanj svira neki momak, ali na snimku je Faris. Bilo mi je strašno drago što se vratio muzici, bubnju. I odlično ga je odsvirao, skoro k'o nekad, kad je imao taj ‘perfect timing’. Ne mogu sad da se pomirim da je to posljednji bubanj što je ikad snimio – napisao je Enes Zlatar na svom Facebook profilu.

Svirali su kao predgrupa Brusu Dikinsonu (Bruce Dickinson) 1994. u Sarajevu, prvi su bh. bend koji na MTV-u, a svirali su i na turneji s Vaskom Rosijem (Vasco Rossi), te su bili predgrupa na koncertu U2 u Sarajevu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.