Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u 95. godini

Preminuo legendarni glumac Sydney Poitier

sydney-poitier

1964. godine postao je prvi bahamski i prvi afroamerički dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu Ljiljani u polju

Preminuo je legendarni glumac Sidney Poitier. Imao je 94 godine, a uzrok smrti još nije potvrđen.

Vijest je objavio bahamski ministar vanjskih poslova Fred Mitchell.

Karijera legendarnog Poitiera trajala je 71 godinu.

Rođen je 20. februara 1927. godine u Miamiju, u obitelji bahamskih poljoprivrednika.

U djetinjstvu je s porodicom živio na rodnim Bahamima, no sa 16 godina se preselio u New York. Tamo je radio posao domara u American Negro Theatreu u zamjenu za satove glume.

1964. godine postao je prvi bahamski i prvi afroamerički dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu Ljiljani u polju.

Značaj njegovih filmskih dostignuća se posebno istaknuo tri godine kasnije, 1967., kada je glumio u čak tri megauspješna filma koja su se bavila pitanjima rase i rasnih odnosa. Riječ je o naslovima Gospodinu s ljubavlju, U vrelini noći i Pogodi ko dolazi na večeru. Te godine Poitier se lansirao u sam vrh svjetske kinematografije.

Američki filmski institut ga je 1999. godine izabrao za 22. najboljeg glumca klasičnog holivudskog filma. Osim kao glumac, Poitier se okušao i kao režiser.

2002. godine, trideset i osam godina nakon što je dobio Oscara za najboljeg glumca, Poitiera je Akademija filmskih umjetnosti i nauka izabrala za nagradu Oscar za životno djelo.

Od 1997. do 2007. obavljao je funkciju bahamskog ambasadora u Japanu. 2009. godine ga je Barack Obama nagradio Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom počasnom američkom civilnom nagradom.

Za života je napisao dvije autobiografije. Ovaj život, objavljen 1980., detaljno je opisao njegovo djetinjstvo i njegov problematični romantični život. Napisao je i Mjeru čovjeka: Duhovnu autobiografiju (2007.) te Život izvan mjere: Pisma mojoj praunuci (2008.).

Imao je šestero djece.