SHOWbuzz

U 90. godini

Preminuo slavni glumac Max von Sydow

09/03/2020

On je bio glavni lik u skoro 12 Bergmanovih klasika među kojima su "Divlje jagode", "Sram" i ostvarenje iz 1957. godine "Sedmi pečat"

Max von Sydow, samoproklamovani “stidljivi dječak koji je postao glumac” poznat publici art filmova švedskog režisera Ingmara Bergmaana i kasnije među širim auditorijem kada je glumio svećenika u horor klasiku “Istjerivač đavola”, preminuo je u 90. godini.

Njegova agentica Jean Diamond saopćila je u ponedjeljak da je glumac, koji je rođen u Švedskoj, ali je postao francuski državljanin u 2.002. godini, preminuo u nedjelju.

Od svog debitantskog filma, švedskog ostvarenja “Samo majka”, von Sydow je glumio u skoro 200 filmova i televizijskih ostvarenja, ostajući aktivan i u poznim osamdesetim godinama života. On je imao nominacije za dva Oscara – za najboljeg glumca u 1988. za fascinantnu ulogu siromašnog farmera u filmu “Pelle Osvajač” i za najbolju sporednu ulogu u 2012. za ulogu nijemog čovjeka u “Izuzetno bučan i nevjerovatno blizak”. On je nedavno osvojio nominacije za Emmyja za ulogu u HBO serijalu “Igra prijestolja”.

On je bio glavni lik u skoro 12 Bergmanovih klasika među kojima su “Divlje jagode”, “Sram” i ostvarenje iz 1957. godine “Sedmi pečat”.

Imao je holivudski debi kao Isus u filmu iz 1965. “Najveća priča ikada ispričana” i stekao je međunarodnu slavu ulogom svećenika egzorciste u kontroverznom filmu Williama Friedkina iz 1973. godine “Istjerivač đavola”, prenosi Associated Press.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.