linda evangelista

Prepoznajete li slavnu manekenku koja se proslavila izjavom o “krevetu i 10.000 dolara”?

profimedia-0282008951 (1)

Na modnoj sceni Linda se pojavila 1989. godine te je u vrlo kratko roku postala najtraženiji supermodel na svijetu

Linda Evangelista bila je jedna od najuspješnijih i najutjecajnijih manekenki i modela svih vremena. Kraj osamdesetih i početak devedesetih nazivao se zlatnim vremenom supermodela, a modnim pistama tada je vladala “Velika šestorka”: Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington i Kate Moss.

Na modnoj sceni Linda se pojavila 1989. godine te je u vrlo kratko roku postala najtraženiji supermodel na svijetu.

Evangelista je krasila preko 700 naslovnica časopisa diljem svijeta, a bila je dugogodišnja muza fotografa Stevena Meisela.

Upravo on ju je fotografirao za italijanski Vogue zbog čega i dalje drži rekord po broju pojava na naslovnici upravo tog časopisa.

Svojevremeno je izazvala bijes javnosti i modne industrije izjavom da ne ustaje iz kreveta za manje od deset hiljada dolara. Ostat će zapamćena i po tome što se tokom jedne revije presvukla čak 12 puta.

U svijet visoke mode ušla je s 19 godina, a pokojni Karl Lagerfeld, tada glavni dizajner modne kuće Chanel, za nju je rekao da ne postoji model na svijetu koji je profesionalan kao što je ona.

Radila je s najuspješnijim ljudima iz modne industrije pa tako i fotografima, a Peter Lindberg nagovorio ju je da skrati svoju dugu kosu.

Nakon što je to učinila zbog toga je dobila otkaz na čak 16 revija jer se dizajnerima nije svidio njezin novi izgled. No, ne zadugo. Godinu dana nakon toga, njena frizura je postala hit sezone, a nazvana je upravo “Linda”.

Linda je prošlog mjeseca proslavila 55. rođendan i više nije u svijetu manekenstva. Posvetila se privatnom životu i živi daleko od svjetla reflektora.

Za razliku od mnogih drugih zvijezda nije pokleknula pod trendom estetskih operacija i stari u skladu sa svojim godinama, a mnogi u današnjoj Lindi ne bi prepoznali slavni supermodel koji je žario i palio svjetskim pistama.