Prikazali seriju, a da nisu provjerili sadržaj grafita

homeland6
Grafit "Domovina je rasistička"

Umjetnici koji se bave crtanjem grafita, koje su producenti serije “Domovina” (Homeland) unajmili da natpisima na zidovima doprinesu autentičnosti izbjegličkog kampa u Bejrutu, porukama na arapskom jeziku iskritikovali su tu seriju kao rasističku.

U epizodi emitovanoj u SAD u nedelju, koja je smještena u izbjegličkom kampu koji vodi Hezbolah u Libanu, ali snimljena u Berlinu, glavna glumica Kler Dejns prolazi pored slogana “Domovina je rasistička” i “Domovina je vic i nija nas nasmijala”.

Berlinski grafiti umjetnik Stone izjavio da on i njegova dva druga isprva nisu htjeli da prihvate posao kada su ih kontaktirali producenti, ali su odlučili da ponudu iskoriste da izraze svoje mišljenje o samoj seriji.

homeland5

Tri umjetnika su u saopštenju navela da je “serija dobila reputaciju najzatucanijeg programa na televiziji zbog netačnog, jednoobraznog i veoma pristrasnog prikazivanja Arapa, Pakistanaca i Afganistanaca, kao i veoma lošeg predstavljanja gradova Bejruta, Islamabada i takozvanog muslimanskog svijeta uopšte”.

“U samoj prvoj sezoni serije američkoj javnosti je objašnjeno da je Al-Kaida zapravo iranski poduhvat. Prema priči, ne samo da ima bliske veze s Hezbolahom, već Al-Kaida traži osvetu protiv SAD-a u ime Irana”, naveli su umjetnici Heba Amin, Caram Kapp i Stoun.

homeland4

“Domovina je vic i uopšte nije smiješan”

Na sastanku su im, prema njihovom saopštenju, producenti predali slike “proasadovskih grafita – valjda prirodnih u sirijskim izbjegličkom kampu”.

Umjesto traženog oni su ispisali razne druge poruke poput: “Domovina NIJE serija”, “Situaciji ne treba vjerovati” i “Ova serija ne predstavlja stavove umjetnika”.

Producenti nisu provjeravali poruke na arapskom.

“Sadržaj ispisan na zidovima nije bio predmet pažnje. U njihovim očima, arapski natpisi su samo vizuelni dodatak koji kompletira horor-fantaziju Bliskog istoka, poster sliku koja dehumanizuje cijeli region na bezljudske figure u crnim burkama i pored toga, ove sezone, na izbjeglice”, naveli su umjetnici.