Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Procurio snimak koja optužuje Weinsteina: Bila sam u klopci

091218-harvey-weinstein-kal-2-1080×608

Melissa Thompson dala je snimak Sky Newsu koja dokazuje da je Harvey Weinstein (66) seksualni zlostavljač i još teže će negirati optužbe žrtava nego prije. Video, koji javnost nije vidjela do sada, prikazuje Weinsteina kako joj se nabacuje, stalno joj dira ruku, grli ju i trlja joj leđa te aludira na seks

– Daj mi mali dio sebe. Možeš li mi to dati – pita Weinstein u jednom trenutku Thompson.

Producent je stavio i ruku na Melissinu haljinu, a ona mu je rekla da je to previsoko. Ona se kasnije našali govoreći o svojim prednostima i kaže da su “podaci vrući”. Melissa je snimila poslovni sastanak s producentom, a on ju je, kako tvrdi, nekoliko sati nakon što je nastao taj snimak silovao u obližnjem hotelu.

Sky News je objavio samo dijelove inkriminirajuće snimke, a Weinsteinov odvjetnik Ben Brafman je objasnio kako cijeli snimak “pokazuje kako ništa nije bilo s prisilom i da je sve bilo neformalno te da su obje strane flertovale”.

– Dio snimka je objavljen s namjerom da se inkriminira gospodina Weinsteina i sugerira kako se ponašao neprimjereno i da je iskorištavao Thompson – istaknuo je Brafman. Dodao je kako je Melissa učinila da bi učvrstila svoju poziciju u građanskoj tužbi u kojoj traži od producenta novac.

– Ovo je još jedan pokušaj da se javno osramoti Weinsteina zbog financijske dobiti i mi to nećemo dopustiti. Činjenice su bitne – rekao je advokat.

Thompson, koja je tužila producenta u junu, kaže da je napravila snimak u njegovom uredu u New Yorku 2011. da demonstrira Weinsteinu video tehnologiju.

Melissa je ispričala za Sky News kako ju je Harveyjevo ponašanje ometalo i trudila se ostati na poslovnoj temi zbog koje su se sastali. Istaknula je kako se promijenio kasnije tokom razgovora i njegove oči su postale tamnije te je “izgledao kao predator”.

Dodala je kako se sastala nekoliko sati kasnije s Weinsteinom u hotelu jer je očekivala da će sklopiti posao vezan uz tehnologiju, a on ju je odveo u hotelsku sobu i silovao. Tvrdi da se nije mogla odbraniti jer bi se maknuo na drugu stranu i blokirao, pa joj nije bilo pomoći jer je on “krupan pojedinac”.

– Osjećala sam se kao u zamci kamo god se okrenula – ispričala je Thompson. Weinstein je u New Yorku optužen za silovanje tri žene, a Melissa nije među njima. Thompson, koja je ranije radila na Wall Streetu, kaže da nije ohrabrivala producentovo ponašanje nego da se trudila održati razgovor profesionalnim i odbiti ga ljubazno kako bi spasila poslovni dogovor.

– Prije njega nisam srela nikog s kim se nisam mogla nositi. Ne smijemo živjeti u svijetu u kojem nas siluju na poslovnom sastanku – zaključila je Melissa.