"Rock Island Auction Company"

Prodat mač Napoleona Bonaparte koji je nosio tokom državnog udara

napoleon-twitter
Kolekcija prodata za 2,9 miliona dolara / FOTO: Twitter @RIAuction

Vjeruje se da je nakon okrunjenja za cara Napoleon poklonio mač generalu Jean-Andocheu Junotu, ali ga je generalova žena kasnije bila prisiljena prodati kako bi otplatila dugove

Mač koji je nosio Napoleon Bonaparte kada je izvršio državni udar 1799. i pet drugih komada njegovog oružja prodani su na aukciji u SAD-u za više od 2.8 miliona dolara.

Predmeti koje je ponudila aukcijska kuća Rock Island Auction Company sa sjedištem u Illinoisu prodani su 3. decembra telefonom kupcu koji je ostao anoniman, rekao je za AFP predsjednik kompanije Kevin Hogan.

Vrijednost mača i pet ukrašenih pištolja bila je procijenjena na 1.5 do 3.5 miliona dolara. Za 2.87 miliona dolara “kupac Napoleonove kolekcije nosi kući vrlo rijedak dio istorije”, rekao je Hogan.

Mač je s koricama bio “krunski dragulj” kolekcije, tvrde aukcionari. Oružje je izradio Nicolas-Noel Boutet, koji je bio tadašnji upravitelj državne tvornice oružja u Versaillesu.

Vjeruje se da je nakon okrunjenja za cara Napoleon poklonio mač generalu Jean-Andocheu Junotu, ali ga je generalova žena kasnije bila prisiljena prodati kako bi otplatila dugove. Pronašao ga je londonski muzej. Američki kolekcionar bio je njegov zadnji vlasnik, ali muškarac je nedavno umro, prema aukcijskoj kući.

Slavni Korzikanac jedna je od osoba u francuskoj istoriji koja izaziva najveće podjele jer su njegovu ogromnom doprinosu stvaranju moderne države suprotstavljeni njegov imperijalizam i ratnohuškačko ponašanje.