Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kino Meeting Point

Projekcijom filma “Samo kad se smijem” počeli Dani ljudskih prava

vanja juranic
Ustupljena fotografija
Vanja Juranić

Ulaz je besplatan, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije – od 17 sati

Filmom „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić u punom kinu Meeting Point u Sarajevu otvoren je program Dani ljudskih prava, koji će se održavati do 14. decembra uz besplatan ulaz.

Program u kinu Meeting Point, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, organizuju Ambasada Kraljevine Nizozemske i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala.

Danas (u srijedu, 13. decembra) u 18 sati na programu je film „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića, koji je svjetsku premijeru imao na 29. Sarajevo Film Festivalu i osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Nakon projekcije bit će održan razgovor s autorom filma Nemanjom Vojinovićem, a razgovor moderira Mia Avdagić.

Ulaz je besplatan, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije – od 17 sati.

„Dani ljudskih prava“ otvoreni su filmom „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić, koja je projekciju ovog filma na 29. Sarajevo Film Festivalu posvetila Nizami Hećimović ubijenoj u Gradačcu. Nakon filma održana je panel diskusija na temu nasilja nad ženama, o kojoj su govorili rediteljica Vanja Juranić, scenaristica Elma Tataragić, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Henk van den Dool i predstavnica UN Women ureda u BiH Jo-Anne Bishop. Moderatorica panela bila je Kristina Ljevak Bajramović.

Panel Dani ljudskih prava KMP
Ustupljena fotografija

Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Henk van den Dool zahvalio je svima na dolasku u velikom broju u kino Meeting Point. „Večeras sam prvi put gledao ovaj film, i bilo ga je teško gledati. Hvala vam na ovom filmu“, rekao je Henk van den Dool.

Predstavnica UN Women ureda u BiH Jo-Anne Bishop rekla je da je poznato da su brojevi koji govore o nasilju veliki. „Svi mi smo ili bili izloženi nekom obliku nasilja, ili sigurno znamo nekog iz svog okruženja tko je bilo izložen nekom vidu nasilja. Ovaj film na veoma moćan i veoma snažan način govori o stvarima koje se ne govore, i zato je tako snažan i zato mora potaknuti razgovore o nasilju“, istaknula je Jo-Anne Bishop.

Scenaristica Elma Tataragić je izjavila da je strast, osjećaj da se nešto mora uraditi, osnovni pokretač za stvaranje u umjetnosti. „Bez obzira ko smo, šta smo, gdje idemo, gdje želimo, moramo shvatiti da je umjetnost privilegija – da kažemo nešto jako važno ovom svijetu. Nasilje je svuda, ratovi, užasne se stvari događaju, ali možda je najgora vrsta nasilja ona koja se događa u intimnom krugu. Kada to nemamo, kada tu, gdje nam je najbliže, nemamo mir, sigurnost – onda nemamo ništa. Umjetnost se radi iz potrebe da damo glas onima koji glas nemaju“, rekla je Tataragić.

Rediteljica Vanja Juranić zahvalila je svima na dolasku, sarajevskoj publici na ogromnom interesu za film. „Hvala na ovim riječima o filmu. Željela sam da se ljudi povežu sa filmom, željela sam ukazati na nepravdu“, istaknula je.

Danas u 18 sati na programu „Dana ljudskih prava“ u kinu Meeting Point je film „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića, nakon kojeg slijedi razgovor s autorom.

Program završava u četvrtak, 14. decembra, filmom „Mame medvjedice“ Dareshe Kyi.

Dani ljudskih prava u kinu Meeting Point od 12. do 14. decembra, ulaz besplatan!