Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nps

Publika na SFF-u aplauzom ispratila ekipu filma “Mjesec, 66 pitanja”

nps (1)

Režiserka Jacqueline Lentzou izjavila je na pres-konferenciji nakon projekcije da je film premijerno prikazan na festivalu u Berlinu gdje su ga kritičari vrlo dobro ocijenili

U Takmičarskom programu – igrani film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala danas je prikazano ostvarenje “Mjesec, 66 pitanja” koji je rađen u grčko-francuskoj koprodukciji.

Glavni lik u filmu – Artemis – se nakon dugogodišnjeg odsustva mora vratiti u Atinu kako bi se starala o ocu čije se zdravstveno stanje pogoršava. Nakon što otkrije očevu dugo čuvanu tajnu, Artemis razumije bolje nego ikada ranije i prvi put osjeća da ga iskreno voli.

Režiserka Jacqueline Lentzou izjavila je na pres-konferenciji nakon projekcije da je film premijerno prikazan na festivalu u Berlinu gdje su ga kritičari vrlo dobro ocijenili.

– Ipak, ovo je moj prvi film i ne znam koliko im mogu vjerovati jer su možda bili blaži u ocjenjivanju, budući da se radi o prvom ostvarenju – dodala je Lentzou.

Naglasila je da o mišljenju publike nije upoznata, jer u Berlinu film nije prikazan pred publikom već online.

Lentzou, koja je ujedno napisala i scenarij za film, istakla je da joj je inspiracija za tematiku bio svakodnevni život.

Glumica Sofia Kokkali koja tumači glavnu ulogu navela je da je uživala u snimanju filma i igranju lika Artemis.

– Bilo je to novo iskustvo za mene jer ovaj lik ima svoj poseban unutrašnji svijet. Također, dopao mi se način na koji Jacqueline radi, zbog čega je snimanje ovog filma bilo dodatno uživanje – rekla je Kokkali.

Publika u Narodnom pozorištu u Sarajevu pohvalila je film nakon projekcije i pres-konferencije, a ekipa filma ispraćena je aplauzom.

sff