Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Queer punk žurka sa poljskim duom SIKSA u OKC Abrašević

siksa
Foto: OKC Abrašević

SIKSINI koncerti kombiniraju energiju punk koncerta, performativne poezije i savremenog plesa

U petak, 19. aprila, na scenu OKC Abrašević u Mostaru prvi put se penje teatralni poljski queer punk duo SIKSA.

SIKSA (jidiš: שיקסע, romanizirano: šikse, pogrdan izraz za mladu ženu percipiranu kao vulgarnu, neiskusnu i nezrelu) je feministički duo sastavljen od glasa, basa, lirike i tijela.

SIKSINI koncerti kombiniraju energiju punk koncerta, performativne poezije i savremenog plesa. U interakciji s publikom svaki nastup dobija jedinstvene dramske kvalitete. Unutar ograničenja instrumenata i prisutnosti na pozornici, duo pronalazi snagu za izgradnju vlastitog puta. Ponekad se temelji na djetinjstvu, drugi put na bajkama i legendama ili stvarnosti transformiranoj neobuzdanim viđenjem SIKSE. U radu SIKSE lično se susreće s političkim, neizgovoreno s gluhoćom.

SIKSA je odigrala preko 300 koncerata širom Europe, od malih klubova i skvotova, preko galerija savremene umjetnosti do najvećih evropskih festivala.

Od početka 2023. godine SIKSA je na turneji s najnovijom koncertnom sezonom pod nazivom …and the She-devil bangs with the bass (…a Vještica udara basom).

Koncert počinje u 21:00 h, a već od 20:00 h se starta sa slušaonicom najboljeg sa poljske alternativne scene prema SIKSINOM izboru. Na repertoaru su Szklane Oczy, Hugayz, Raut, No More Flowers, Life Scars, Sylvia Baudelaire, EUROPU$$EY5000 i još mnogo toga.

Ulaz je slobodan.