Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aukcija

Razbijena gitara Kurta Cobaina prodata za deset puta višu cijenu od očekivane

Foto: Screenshot
Kurt Cobain

Na gitari su i dalje vidljive pukotine koje je Cobain napravio, rekao je za agenciju France Presse Kody Frederick iz Julien’s Auctionsa

Gitara koju je frontmen Nirvane Kurt Cobain razbio na pozornici prodana je za gotovo 600 hiljada dolara, objavila je u subotu aukcijska kuća, prenosi Hina.

Kuća Julien’s Auctions očekivala je da će za instrument dobiti deset puta manje.

Gitara je na kraju na aukciji u Hard Rock Cafeu u New Yorku prodata za tačno 595 hiljada dolara, što je aukcijska kuća proglasila „nevjerovatnim”.

Crni Fender Stratocaster ponovno je sastavljen, no na njemu se više ne može svirati.

Na gitari su potpisi trojice članova kultnog grunge benda: Cobaina, basista Krista Novoselića te bubnjara Davea Grohla.

Na gitari su i dalje vidljive pukotine koje je Cobain napravio, rekao je za agenciju France Presse Kody Frederick iz Julien’s Auctionsa.

“Kada je bio na pozornici i svirao, Kurt Cobain je bio stroj. Bio je ljut i to se osjetilo. Posebno po načinu na koji je postupao sa svojim instrumentima”, kazao je u maju.

Frederick smatra kako oštećena gitara simbolizira „oštećenog muzičara” i to „sirovo i burno vrijeme” u muzici.

Nirvana je osnovana krajem osamdesetih u sjeverozapadnoj američkoj saveznoj državi Washington. Grupa stječe širu slavu 1991. godine objavom drugog albuma „Nevermind” koji je prodan u više od 30 miliona primjeraka.

Frontmen grupe postao je plavokosi idol i glas nove generacije, no tokom života borio se protiv ovisnosti i zdravstvenih problema.

Počinio je samoubistvo u Seattleu u aprilu 1994., u dobi od 27 godina.