Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rijetko viđena raskoš: Zavirite u stan Emine Ganić (FOTO)

bih92max-st

Stan površine 98 kvadrata, smještenom u centru Sarajeva, u blizini Akademije likovnih umjetnosti i mosta Festina lente, u vlasništvu je Emine Ganić, direktorice Sarajevske filmske akademije.

bih723st

Iako je stambena zgrada u kojoj se stan nalazi novijeg datuma, projektanti interijera imali su zahtjevan zadatak unapređenja njegovog dispozicijskog rješenja, čije su originalne prostorije bile u neskladnim odnosima i neadekvatne veličine za odabranu namjenu.

bih634st

Izvršenom adaptacijom znatno su prošireni kupaonica i WC, a ostava je dobila namjenu raskošne garderobe.

Spavaća i radna soba te dnevni boravak i hodnik međusobno su povezani centralno pozicioniranim dvostrukim vratima, s mogućnošću njihovog zajedničkog ili zasebnog korištenja.

bih454st

Na taj način ostvarena je kružna veza u cijelom stanu te je postignuta prostorna fluidnost, a interijer stana karakteriše interakcija savremenog dizajna i eklektičkih elemenata i motiva s pretežno klasicističkim stilskim predznakom.

bih293st

Ulaznim hodnikom dominira centralno postavljeni kristalni luster, a na zidnim pločama uočavaju se simetrično pozicionirana vrata stropne visine, manja biblioteka savremenog dizajna i ogledalo s konzolnim stolićem.

bih285st

Dnevni boravak s trpezarijom predstavlja svojevrsni produžetak hodnika, a njihova je veza ostvarena posredstvom dvostrukih staklenih vrata. Cijelim prostorom dominiraju nježni tonovi sive, s akcentima u nježnim nijansama ružičaste i plave boje.

bih39max-st

“Lightmotiv” interijera su patinirani zidovi koji su prostoru dali poseban karakter i toplinu.

bih24st

Izbor i kombinacija namještaja s posebno dizajniranim ugradnim elementima kuhinje, šanka i polica u dnevnom boravku karakterišu princip kontrasta savremenih čistih ravnih linija i udobnih klasicističkih i ergonomskih oblika.

bih38max-st

Spavaća soba povezana je s radnom sobom i kupatilom, a posredno i s terasom.

bih14stKupatilo je u potpunosti savremeno, a karakterišu ga ravne linije, ortogonalne geometrijske forme i hromatska skala, s osvjetljenjem gotovo cijele stropne površine i mnogo ogledala, koji stvaraju poseban efekt iznenađenja u odnosu na ostatak prostora.

bih4st

Naročito je zanimljiva prostorna kompozicija radne sobe u kojoj su kombinovane sofe i fotelja inspirisane Chesterfield stilom, s providnom stolicom od akrila i neonskim natpisom stiha pjesme T.S.Elliota.