službena objava

Rusija izbačena s Eurosonga

eurosong

Odluka odražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize u Ukrajini, uključivanje Rusije dovelo takmičenje na loš glas

Rusija je i službeno izbačena s ovogodišnjeg Eurosonga.

Organizatori su u saopćenju naveli kako zbog aktuelnih događanja u svijetu ruskom predstavniku neće biti omogućeno da nastupi na eurovizijskoj pozornici.

“Europska radiodifuzna unija (EBU) objavljuje da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije. Izvršni odbor EBU-a donio je odluku na temelju pravila događaja i vrijednosti EBU-a”, započeli su u objavi.

“Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski odbor EBU-a. Odluka odražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize u Ukrajini, uključivanje Rusije dovelo takmičenje na loš glas.”

“Prije donošenja ove odluke EBU je izdvojio vrijeme za opširne konzultacije sa svojim članstvom. EBU je apolitična članica emitera, predana očuvanju vrijednosti javnog servisa. Ostajemo posvećeni zaštiti vrijednosti kulturnog takmičenja koje promoviše međunarodno razumijevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz muziku i ujedinjuje Europu na jednoj pozornici”, zaključili su.

Podsjetimo, EBU je jučer rekao kako će Rusiji biti omogućeno takmičiti se, no brojne države, među kojima su bile sve baltičke i skandinavske zemlje, Ukrajina, Nizozemska te Poljska, zaprijetile su povlačenjem ukoliko se Rusija ne izbaci, zbog čega je došlo do obrata.

Eurovizija bi se ove godine trebala održati u Torinu, nakon što je talijanski bend Maneskin odnio pobjedu u prošlogodišnjem takmičenju.