Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oscar

Samo raznolika ostvarenja moći će se takmičiti za najbolji film

oscar (1)

Posljednjih godina nagrada Oscar je kritizirana zbog nedostatka društvene raznolikosti

Filmovi koji se nadaju natjecanju za najbolje ostvarenje nagrade Oscar morat će ispuniti određene kriterije po pitanju raznolikosti, navela je američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

Akademija je postavila četiri “standarda” za koja se nada da će pojačati društvenu zastupljenost i uključenost ispred i iza kamere.

Za ceremoniju 96. Oscara, 2025. godine, samo filmovi koji su zadovoljili najmanje dva standarda moći će se kvalificirati za glavnu nagradu.

Posljednjih godina nagrada Oscar je kritizirana zbog nedostatka društvene raznolikosti.

Neuspjeh nominiranja glumaca Afroamerikanaca ili pripadnika manjina 2016. godine doveo je do ljutih komentara, filmske zvijezde bojkotirale su ceremoniju a došlo je i do rasta pokreta #OscarsSoWhite.

To je ponukalo Akademiju da obeća udvostručenje svojih ženskih članica i pripadnika Afroamerikanaca, Azijata i drugih manjina do 2020.

Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje Oscare, od kojih su 45% žene i 36% nebjelkinje, te navela da je sada udvostručila broj žena članica i utrostručila broj ljudi iz nedovoljno zastupljenih etničkih grupa i rasne zajednice.

Akademija je u svojoj posljednjoj objavi priopćila da uvodi uvjete za dodjelu nagrade za najbolji film “kako bi potaknula nepristrano predstavljanje na ekranu i izvan njega da bi se bolje odrazila raznolikost publike koja gleda filmove”.

U objavi detaljno se navode nedovoljno zastupljene skupine – koje uključuju žene, rasne i etničke skupine, LGBTQ i osobe s invaliditetom.

Navode se sljedeća područja u kojima takve skupine trebaju biti uključene:

– gluma na ekranu i priče, “uključujući barem jednog od glavnih glumaca ili značajnih sporednih

– glumaca iz nedovoljno zastupljene rasne ili etničke skupine”, vodeće kreativne pozicije, šefovi odjela i sastav ekipe,

– plaćeno strukovno naukovanje, praksa i obuka,
– razvoj publike, od promidžbe i marketinga do distribucije.

Ovi detaljni zahtjevi primjenjivat će se samo na filmove snimljene 2024. za dodjelu nagrada Oscar 2025. godine i kasnije.