Potpisan sporazum

Švedska nastavlja s finansijskom podrškom procesu pristupanja BiH u EU

Svedska_1

Vrijednost bespovratnih sredstava namijenjenih za realizaciju ova tri projekta je 5,05 miliona švedskih kruna

Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH i Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije potpisali su danas Posebni sporazum o bespovratnim sredstvima kojim se nastavlja finansijska podrška Švedske pristupanju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

U okviru ove bilateralne pomoći Švedska će podržati provođenje tri projekta.

Dva projekta odnose se na podršku razvoju informacionih sistema od kojih je jedan za prikupljanje i obradu informacija te procjenu efekata implementiranih projekata iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), a drugi za prikupljanje i analizu podataka te praćenje i koordinaciju usklađivanja propisa s acquis-em.

Razvojem ovih informacionih sistema značajno će se unaprijediti kapaciteti i mogućnosti institucija u procesu programiranja pomoći EU te u procesu usklađivanja zakonodavstva s acquis-em. Treći projekt je nastavak finansijske podrške u realizaciji Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Vrijednost bespovratnih sredstava namijenjenih za realizaciju ova tri projekta je 5,05 miliona švedskih kruna.

“Danas se susrećemo sa brojnim izazovima koji se ne zaustavljaju na granicama. Kako bismo riješili te izazove moramo da sarađujemo. Zbog toga Švedska podržava EU reforme i napore u Bosni i Hercegovini. Da bi bili uspješni u ovoj transformaciji potrebno je da se uključi cijelo društvo. Mi se nadamo da će naša podrška Direkciji za evropske integracije pomoći da građani Bosne i Hercegovine ostanu informirani o ovim reformama, a samim time i da im pomognemo da budu uključeni u taj proces“, kazala je Strömquist.