promicanje rodne ravnopravnosti

Sarajevo Film Festival od ove godine ima novu redovnu nagradu

20210810_2_49550837_67798447_Web

Na ovogodišnjem festivalu, uvodi se nova redovna nagrada

U cilju promovisanja ravnopravnosti spolova u evropskoj filmskoj industriji, većoj vidljivosti i ravnopravnosti žena u filmskoj industriji, ove godine Sarajevo Film Festival uvodi novu redovnu nagradu – specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti čiji je sponzor Mastercard, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obzirom da se u okviru programa SFF-a svake godine prikaže oko 230 filmova, Festival posebnu pažnju posvećuje debitantskim filmovima autorica.

Mada su ostale nagrade koje se dodjeljuju na Festivalu povezane s određenim programima koji pokrivaju regiju Jugoistočne Evrope, specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti je otvorena i za filmove i rediteljice izvan takmičarskih sekcija, odnosno i iz drugih programa i sa drugih teritorija, pod uslovom da se radi o rediteljičinom prvom dugometražnom filmu. U konkurenciju ulaze filmovi iz sljedećih selekcija: takmičarski program – igrani film, takmičarski program – dokumentarni film, u fokusu, suočavanje s prošlošću i kinoscope.

Ova nagrada nastavak je aktivnosti kojim SFF daje doprinos uspostavi jednakopravnosti žena u filmskoj industriji: 2018. godine, na svom 24. izdanju, Sarajevo Film Festival bio je potpisnik povelje 5050X2020 za ravnopravnost spolova u filmskoj industriji, a zbog angažmana na polju borbe za jednakost spolova u filmskoj industriji, prošle je godine Festival bio domaćin pete nagrade Audentia za najbolju rediteljicu, koju je utemeljilo Vijeće Evrope i njezin fond Eurimages s ciljem promovisanja ravnopravnosti spolova u evropskoj filmskoj industriji.

Ove godine u takmičarskom programu – igrani film, od deset filmova osam su režirale žene, a u takmičarskom programu – dokumentarni film, od 16 filmova šest su režirale žene.

O dobitnici nagrade odlučivat će tročlani žiri, a nagrada će biti dodijeljena na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala. Nagradni fond iznosi 7.500 eura, a sponzor nagrade je Mastercard.

Teresa Cavina (festivalska selektorica i kustosica), Ognjen Glavonić (režiser) i Lorna Tee (producentica i festivalska kustosica) žiri su Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti 27. Sarajevo Film Festivala.

Ove godine, Sarajevo Film Festival i Mastercard pokreću i razgovor na panelu What Women Want: Quotes and Reality (“Šta žene žele – stope uključenosti i realnost”) o tome kako gledati svijet iz druge perspektive i poticati rodnu ravnopravnost. Panel će biti moguće pratiti online 16. augusta u terminu od 15 do 26 časova, u sklopu CineLink Talks, konferencijskog programa SFF-a.

Panel moderira Amra Bakšić Čamo, producentica, a u panelu učestvuju Aida Begić, redateljica iz BiH, Antoneta Alamat Kusijanović, redateljica iz Hrvatske, Bianca Oana, producentica i scenaristica iz Rumunije i Agustina Chiarino, producentica iz Urugvaja.