Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijski princ kupio najskuplji dvorac na svijetu

dvorac_chateau

Dvorac Louis XIV u francuskom Louveciennesu prodan je prije dvije godine za 300 miliona američkih dolara, a magazin Fortune nazvao ga je najskupljim domom na svijetu. Istraga New York Timesa konačno je otkrila kupca, a radi se o saudijskom princu i nasljedniku trona Mohammedu bin Salmanu.

Ova kupovina samo je jedna u nizu prinčevih ekstravagantnih akvizicija, nakon jahte plaćene 500 miliona dolara i da Vincijeve umjetnine koja je koštala 450 milona dolara.

Priča o dvorcu Louis XIV prava je misterija, a glavni akteri su advokati i brokeri iz Luksemburga i Malte, koji imaju historiju poslovanja u ime kraljevskih porodica u svojim zemljama.

Vlasništvo nad dvorcem pažljivo je skriveno u nekoliko kompanija u Francuskoj i Luksemburgu. Međutim, sve te kompanije imaju zajedničkog vlasnika, saudijsku firmu Eight Investment Company koja pripada prinčevoj ličnoj fondaciji. Savjetnici članova kraljevske porodice kažu kako dvorac pripada princu Mohammedu bin Salmanu.

Iako na prvi pogled dvorac lociran blizu čuvenog Versaillesa izgleda kao da potiče iz 17. vijeka, 2009. je srušena originalna građevina koja je izgrađena u 19. vijeku, a na njenom mjestu napravljeno je savremeno čudo arhitekture.

Fontane, zvučni sistemi, svjetla i nečujni klima sistem kontrolišu se putem iPhonea, a pored vinskog podruma i kina, dvorac je ukrašen ogromnom freskom na plafonu i podzemnim akvarijumom. Statua Louisa XIV “nadgleda” posjed.

Dvorac je svojevremeno posjetila i Kim Kardashian kao potencijalnu lokaciju za svoje vjenčanje sa Kanye Westom.