SHOWbuzz

40 godina od premijere

Scene i citati iz kultnih “Mućki” na poštanskim markicama

20/02/2021

U saopćenju stoji da će na njih osam biti prikazane poznate scene, poput one u kojoj Del Boy pada sa šanka ili scene u kojoj lomi skupocjeni luster

Povodom obilježavanja 40 godina od premijernog prikazivanja prve epizode kultne BBC-jeve serije “Mućke”, britanska pošta odlučila je izdati ograničenu seriju poštanskih maraka na kojima će biti prikazane scene i čuveni citati glavnih likova, pišu britanski mediji.

Royal Mail je poštanska kompanija koja izdavanjem posebnih poštanskih maraka često obilježava događaje, prvenstveno od velikog značaja za istoriju Velike Britanije.

Ovaj su put odlučili izdati 12 posebno dizajniranih maraka sa scenama i čuvenim citatima omiljenih likova iz humoristične serije “Mućke”.

U saopćenju stoji da će na njih osam biti prikazane poznate scene, poput one u kojoj Del Boy pada sa šanka ili scene u kojoj lomi skupocjeni luster. Na preostalim markama bit će prikazani glavni likovi serije, uz Del Boya i njegov brat Rodney, Djed i nezaobilazni ujak Albert.

Na jednoj su prikazani Del Boy, Rodney, Djed i ujak Albert, a pored njih piše nezaboravna Delova krilatica: “U ovo doba sljedeće godine bit ćemo milioneri!”

“Vrhunski scenarij, nevjerovatan sadržaj i neobične osobine likova učinile su Mućke jednom od omiljenijih humorističnih serija svih vremena. Zato smo kroz marke odlučili predstaviti 40 godina od početka emitiranja Mućki, kako bi nas podsjetile na neke od najduhovitijih scena”, rekao je Philip Parker iz Royal Maila.

Serija Only Fools and Horses, kod nas prevedena kao Mućke, prvi je put emitirana godine 1981., a zadnja epizoda išla je na Božić 2003.

Iako je serija nastala prije 40 godina, dogodovštine glavnih likova i specifičan britanski humor učinile su je bezvremenskom pa su epizode i danas jednako gledane kao i prije toliko godina.

U povodu obilježavanja godišnjice emitiranja serije i izdavanja posebnog seta poštanskih maraka, javnosti se na Twitteru obratio i glumac John Challis, koji je u seriji glumio Boycieja, te je u maniri svojega lika pozvao građane da kupe marke, koje su u prodaji od 16. februara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.