SHOWbuzz

slavni glumac

Schwarzenegger posjetio Auschwitz: Ja sam sin čovjeka koji je bio u nacističkoj vojsci

29/09/2022
Foto: Screenshot

Više od 1.1 milion ljudi, uglavnom Židova, umrlo je u plinskim komorama ili od gladi, bolesti, hladnoće u Auschwitzu, logoru koji su nacisti uspostavili u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata

Arnold Schwarzenegger u srijedu je posjetio nekadašnji nacistički logor Auschwitz u Poljskoj i pozvao svijet da se bori protiv mržnje i diskriminacije.

Slavni glumac bio je i guverner američke savezne države Kalifornije, rođen je u Austriji kao sin nekadašnjeg pripadnika nacističke stranke koji je služio u njemačkoj vojsci u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Schwarzenegger i predsjednik Fondacije židovskog centra Auschwitz Simon Bergson, sin Židova koji su preživjeli Holokaust, primjer su da se predrasude mogu izbrisati već u idućoj generaciji.

“On (Bergson) rođen je nakon Drugog svjetskog rata u predivnoj židovskoj porodici, a ja sam sin čovjeka koji je bio vojnik u nacističkom ratu”, rekao je Schwarzenegger novinarima. “Mi smo druga generacija – i zajedno se borimo protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije.”

Više od 1.1 milion ljudi, uglavnom Židova, umrlo je u plinskim komorama ili od gladi, bolesti, hladnoće u Auschwitzu, logoru koji su nacisti uspostavili u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Schwarzenegger je odao počast na mjestu “Zida smrti” gdje su njemački vojnici ubili brojne logoraše te kod spomenika žrtvama logora Birkenau. Za posjeta se susreo i s Lidijom Maksymowicz, koja je bila dovedena u taj logor kao trogodišnje dijete.

“Ljudi poput nje pomažu nam da nikada ne prestanemo govoriti o tome što se ovdje dogodilo prije 80 godina… Ta priča mora ostati živom”, rekao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.