Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznati reditelj

Scorsese otkrio zašto u gotovo svim novim filmovima angažuje DiCaprija

Foto: Press Association/PIXSELL
Martin Scorsese i Leonardo di Caprio

DiCaprio i Scorsese radili su do sada na šest filmova

Američki reditelj Martin Scorsese otkrio je u nedavnom razgovoru za Deadline zašto u gotovo svim svojim novijim filmovima koristi Leonarda DiCaprija u glavnim ulogama.

DiCaprio i Scorsese radili su do sada na šest filmova, a to su: Gangs of New York iz 2002. godine, The Aviator iz 2004. godine, The Departed iz 2006. godine, Shutter Island iz 2010., The Wolf of Wall Street iz 2013., zatim kratkometražni film The Audition iz 2015. godine i na koncu Killers of the Flower Moon iz 2022. godine.

“Ono što je kod Lea fantastično i zašto tako često sarađujemo jest to što on često glumački odluta na ta teška zamršena mjesta koja su drugim glumcima gotovo nedokučiva i što na kraju kod njega to sve ispade tako kristalno jasno. Obično se to vidi u njegovoj ekspresiji, u njegovom licu, očima… To mu uvijek kažem”, ispričao je Scorsese i potom nastavio.

“Ima nešto u njegovu licu”

“DiCaprio je prirodan na sceni. Mogao bih ga snimiti u krupnom planu, mogao bi ni o čemu razmišljati, mogao bih ubaciti bilo što u tu scenu, a ljudi će reći da je bio sjajan. To je nešto kao Kuleshov efekt”, rekao je Scorsese, prenosi Index.hr.

“Takvo nešto možete izvesti s DiCapriom. Ima nešto u njegovom licu kada se kamera zaustavi na njemu. U njegovim očima. Čak i kada se pomakne za milimetar, mi to vidimo. To je vrlo zanimljivo, to što se događa s njim na sceni”, zaključio je reditelj.

Scorsese se također dotaknuo svoje saradnje s Robertom De Nirom, s kojim je također snimio podosta filmova, a upravo je De Niro bio taj koji je Scorseseu ukazao na DiCaprija.

“De Niro mi je rekao: ‘Čuj, radim sad s tim mladim dečkom, moraš s njime raditi tu i tamo. Ovaj mali je zaista dobar’. To je bio prvi put da mi je De Niro preporučio ikoga”, rekao je Scorsese.