Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest praznih stolica na koncertu Thompsona u Mostaru

thompson_mostar

Sa sat zakašnjenja počeo je koncert Marka Perkovića Thompsona podrške “haškoj šestorci” na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru.

Kako je javio dopisnik Oslobođenja sa lica mjesta, atmosfera je bila mirna, i sve proticalo bez većih problema, a na stadionu se nalazilo blizu 10.000 posjetilaca.

Voditeljica programa Monika Ćubela pozdravila je sve Hrvatice i Hrvate koji su večeras došli u Mostar, a publika je burno pozdravila spomen haških optuženika u čiju čast se večeras pjevalo u Mostaru

Nakon toga, intonirana je himna republike Hrvatske “Lijepa naša domovino”, da bi potom prisutni na stadionu minutom šutnje odali počast svim pripadnicima HVO-a stradalim tokom rata.

Koncert je započeo pjesmom “Ponosna moja je zemlja Hercegovina”, u izvedbi klape Hrvoje. Uz velike ovacije oko 22 sata na binu stadiona Pod Bijelim brijegom u Moastaru izašao je Marko Perković Thompson, koji je mostarsku publiku, nakon pozdrava “Hvaljen Isus i Marija”, pozdravio pjesmom “Hej prijatelji, kako ste mi danas”, a sa tribinama se začuo ustaški povik “Za dom spremni”.

Thompson je u pozdravnom govoru nakon prve pjesme rekao da su sve pjesme koje su večeras pjevane u Mostaru pjesme pune ljubavi prema hrvatskom narodu, republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“Ljepota i ljubav večeras su ogromni i volio bih da sve ovo vide oni koji večeras nisu ovdje sa nama. Došao sam u Mostar ohrabriti naše uznike i sve branitelje, a osim poruka ljubavi, neka dobiju snagu oni koji su nevino osuđeni. Neka ima Bog pomogne, mi ćemo se moliti za njih”, rekao je Thompson.

Neposdredno ispred bine bilo je šest praznih stolica, a na svakoj od njih je napisano ime jednog haškog optuženika.

FOTO oslobođenje.ba

Koncert je završio nešto iza 23 sata, kada su svi učesnici zajedno sa Perkovićem na bini otpjevali pjesmu “Lijepa li si”. Uz Marka Perkovića Thompsona, nastupili su Mate Bulić, Sinovi Hercegovine, grupa Galeb, klapa Hrvoje i drugi.

Koncert je znak podrške haškoj šestorci Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, koji su 2013. godine, zbog udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad bošnjačkim stanovništvom u peridu od 1992. do 1994. godine, prvostepeno osuđeni na ukupno 111 godina, a sada ih očekuje drugostepena presuda. ICTY je najavio kako će pravomoćnu presudu u predmetu “Prlić i drugi” donijeti najkasnije u novembru ove godine.