španski sud

Shakiri će se suditi, prijeti joj kazna od više od osam godina zatvora

shakira instagram

Shakira se našla pod optužbama da je prevarila špansku poreznu upravu za 14,5 miliona eura na prihodima ostvarenim između 2012. i 2014. godine

Španski sud naložio je kolumbijskoj muzičkoj superzvijezdi Shakiri suđenje u slučaju porezne prevare iako datum još nije utvrđen, pokazali su sudski dokumenti.

Tužitelji u Barceloni rekli su u julu da će tražiti zatvorsku kaznu od više od osam godina za pjevačicu i novčanu kaznu od skoro 24 miliona eura nakon što je odbila sporazum o priznanju krivice zbog optužbi za utaju poreza.

Shakira se našla pod optužbama da je prevarila špansku poreznu upravu za 14,5 miliona eura na prihodima ostvarenim između 2012. i 2014. godine.

Tužitelji kažu da se Shakira preselila u Španiju 2011. kada je njezina veza sa fudbalerom Barselone Gerardom Piqueom postala javna, ali je na Bahamima ostala porezni obveznik sve do 2015. godine.

Par, koji ima dvoje djece, objavio je da se rastaje u junu.

Sud u Barseloni je 19. septembra naložio pjevačici da joj se sudi za šest poreznih kaznenih djela, prema sudskoj odluci objavljenoj u utorak, javlja AFP.

U intervjuu objavljenom u magazinu Elle prošle sedmice, Shakira je rekla da je uvjerena da se ponašala korektno i da nije ništa dužna španskoj poreznoj upravi.

– Kad smo se Gerard i ja počeli zabavljati, ja sam bila na svjetskoj turneji. Provela sam više od 240 dana izvan Španije, tako da nije bilo šanse da se prijavim za rezidenta – dodala je.

– Španske porezne vlasti vidjele su da sam u vezi sa španskim državljanom i odmah su u tome vidjele novac bez obzira na sve – navela je.

Shakirini advokati rekli su da je do 2014. većinu novca zarađivala na međunarodnim turnejama, da se u Španiju na puno radno vrijeme preselila tek 2015. i da je podmirila sve svoje porezne obveze.

Pjevačica kaže da je platila 17,2 miliona eura španskim poreznim vlastima i da nema neizmirenih dugova.

Sud u Barceloni u maju je odbacio žalbu pjevačice da odustane od optužbi.

Shakira je jedna od osoba povezanih s offshore imovinom u jednom od najvećih curenja finansijskih dokumenata u oktobru 2021., poznatom kao “Pandorini papiri”.