Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bebe Rexha

Slavna Albanka otvorila dušu: Najgori strah je kad misliš da ćeš poluditi

Bebe-Rexha (1)

Iako je rođena u New Yorku, njeni roditelji bili su Albanci, i tako su svoju djecu i odgajali. Kako je rekla, od nje se očekivalo da se uda za nekog ko je albanskog porijekla i rađa djecu

Prije skoro godinu dana, Bebe Rexha otkrila je svojim obožavateljima putem svog Twitter profila kako boluje od bipolarnog poremećaj. Iako to nije bio prvi put da javnog progovara o svojim zdravstvenim problemima, njen istup mnoge je iznenadio, a sada je, u sasvim iskrenom intervjuu, otkrila i sve probleme koje joj ta bolest donosi.

“To je bio najgori strah u životu – da ću poluditi. Smatrala sam da će moje otkrivenje obožavateljima i samoj meni biti jasan znak da nemam namjeru da živim u zatvoru vlastite bolesti. Odlučila sam progovoriti i osloboditi se svega toga”, otkrila je u iskrenom intervjuu za magazin “Self”.

Njeni problemi krenuli su od najranijeg djetinjstva, ponajviše zbog kulture u kojoj je odrastala. Iako je rođena u New Yorku, njeni roditelji bili su Albanci, i tako su svoju djecu i odgajali. Kako je rekla, od nje se očekivalo da se uda za nekog ko je albanskog porijekla i rađa djecu, no ona tim putem nije krenula i ostala je do kraja vjerna sebi i svojim odlukama, a jedna od njih bila je da se bavi muzikom.

“Uspjeti kao žena u muzičkoj industriji i moći živjeti od toga, pomoći roditeljima…to je za mene uspjeh. Sve to dalo mi je mogućnost da pratim svoje snove i vjerujem u samu sebe.”

Ipak, kroz godine imala je psihičkih problema, što se kasnije pokazalo da je bipolarni poremećaj, a koji karakteriziraju “manične epizode” – od toga da raspoloženje i energija osobe s poremećajem bude iznimno visoko pa sve do “pada” i depresivnih faza. Kao najbolji način da izbaci sve to iz sebe odlučila je o tome progovoriti kroz svoje pjesme.

“Sjećam se da sam još kao djevojčica bila anksiozna, u strahu od toga što će se dogoditi. Stalno sam bila zabrinuta i još uvijek sam. Bojim se svega.”

Njene česte promjene raspoloženja, koje su tipične za bipolarni poremećaj, njoj su donijele i emocije i osjećaje s kojima se nije znala nositi i koji baš, kako je rekla, nisu bili normalni.

“Sjedila bi na suvozačevom mjestu i poželjela u vožnji otvoriti vrata i iskočiti”, rekla je Bebe Rexha koja je nakon godina borbe odlučila da je vrijeme da potraži pomoć, iako je itekako bila prestrašena od stigme koju donosi psihička bolest.

“U glavi mi se odvijao pravi rat – hoće li to uticati na moju karijeru, hoće li me ljudi osuđivati, hoće li iko htjeti raditi sa mnom… Moje odrastanje je bilo teško, posebno jer su moji roditelji emigrirali iz Evrope. Odrastati s anksioznošću i depresijom u takvoj okolini bilo je teško, oni bi mi jednostavno rekli da se saberem, da je sve u mojoj glavi. Da prošećem i razbistrim glavu… Za njih je sve to bilo teško jer su oni imali osjećaj da su pogriješili negdje u mom odgoju. No, nije to bila njihova greška, to je jednostavno bolest.”

Kada je odlučila potražiti pomoć, njena porodica bila joj je najveća podrška, a ona je, na sreću, pronašla pravog psihoterapeuta i naknadno donijela odluku da će pod njegovim nadzorom uzimati i lijekove. Jednom kada je sve to otkrila i javnosti, Bebe Rexha napokon je osjetila slobodu i olakšanje – više nije bila zatvorenicom svoje bolesti. Kako je rekla, lijekovi koje uzima ne pomažu joj u potpunosti, jer tuga i anksioznost ostaju u malim tragovima, no, u konačnici se osjeća puno bolje. Danas žali zbog toga kako se ponašala prema bliskim ljudima, u periodu kada njena bolest nije bila pod kontrolom.

“Bilo mi je teško imati bliske odnose. Jednostavno nisam razumijela što se događa, a pogađalo me sve. Nisam bila osoba u čijem se društvu osjećate ugodno. Ljude oko sebe itekako sam povrijedila. Mislim da sam se promijenila, postala sam smirenija, bolja prema ljudima i mogu samu sebe staviti pod kontrolu jer ne želim više ikada biti takva osoba. Želim svaku noć leći u krevet i znati da nisam nikoga povrijedila, osim ako to nisam trebala.”