Slobodanka Tošić, bivša missica i Playboyeva “zečica”: Nisam kriminalac

slobodanka

Predmet “Lutka”, saučesništvo u pokušaju ubistva i pljački četiri i po miliona eura, međunarodna potjernica, hapšenje, zatvor… sve se ovo proteklih sedmica moglo čitati uz ime Slobodanke Bobe Tošić.

O nekadašnjoj Miss fotogeničnosti BiH te učesnici reality showa “Survivor” i Playboyevoj “zečici” Rusi su pet minuta govorili u svom dnevniku, dok su joj kolege iz Francuske prije nekoliko dana došle na noge u Han-Pijesak ne bi li razjasnili otkud to da se 29-godišnja ljepotica našla u vrtlogu takve vrste kriminala i je li uopće bila sposobna da kao jedva punoljetna djevojka, prema nalogu Darka Eleza, što joj na teret stavlja Tužilaštvo BiH, 2006. godine namami u klopku Đorđa Ždrala ne bi li se na njega pucalo.

slobodanka tosic

Foto: Azra

Otkako je puštena iz pritvora, Slobodanka u Han-Pijesku živi s majkom, ocem i sestrom. Od Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS dobili su stan na korištenje nakon što su 1992. godine došli iz Sarajeva.

Na njenih 171 centimetar dobro je pristajalo 54 kilograma, koliko je imala prije nego što je, prema nalogu Suda BiH, a po međunarodnoj potjernici, sredinom godine uhapšena u Hrvatskoj. Sada ima 46 i po kilograma. Ali ni hladne zatvorske zidine u Osijeku i Mostaru, gdje je provela 97 dana, nisu uzele mnogo od onog lica koje pamtimo još iz vremena kad je učestvovala na izboru za Miss naše zemlje. Ostalo je isto. Nekad plače, priznaje nam. No, uglavnom nastoji održati pozitivan duh. Druge nema, govori.

– Čitav život se branim i povlačim. Neću više. Ne dam više ni da me napadaju – kaže i pali prvu cigaretu te dodaje da je u zatvoru počela konzumirati cigarete.

Dok slučaj traje, Tošić je praktično u kućnom pritvoru, ne smije napuštati općinu niti BiH.

slobodanka tosix

Majka Jadranka, koja je do 1992. godine u Sarajevu radila u novinarstvu, kćerki daje podršku. Otac Goran, “Centrotransov” vozač, i sestra Sanja, također. Prijatelji iz Srbije, Bosne, Turske i drugih krajeva svijeta šalju joj, priča nam, pozdrave i poručuju da su tu uz nju, da će sve proći i da će ona ubrzo nastaviti s normalnim životom. No, hoće li? Slobodanka je svjesna da je na njenom imenu biljeg i da će se s predrasudama na ovim prostorima boriti čitav život. Jedni će joj vjerovati, drugi neće.

Slobodanka odlučno negira da je bila u vezi s Elezom, kao i bilo kojim drugim kriminalcem, kao i da ima bilo šta s onim što joj se posljednjih deset godina stavlja na teret.

– Dok postupak traje, ne mogu pričati o slučaju, već isključivo o sebi. Okarakterizirana sam kao kriminalac!? A kako i zašto? Ne znam! Ko će mi to pojasniti? To je laž. Ja nisam nikakav kriminalac i to će se dokazati – priča Tošić.