Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smrt ikone jugoslovenske kulture otkrila dobro čuvanu tajnu

zoja-begoli-1085x650x11
Faruk i Zoja Begoli

Smrt slavne jugoslovenske umjetnice Zoje Begoli otkrila je porijeklo poznatog srpskog muzičara Relje Popovića. Ona je nakon duge i teške bolesti umrla 2. januara u 68. godini, a tada su mediji saznali saznali da je Relja sin jedne od najvećih ikona jugoslovenske kulture.

Majka popularnog pjevača bila je baletska ikona Narodnog pozorišta, a prije udaje za njegovog oca koji je umro kada je Relja imao samo dvije godine, 18 godina bila je u braku s čuvenim filmskim glumcem Farukom Begolijem, s kojim je ostala u kontaktu i nakon razvoda.

Zoja će biti upamćena i po velikoj ljubavi sa Farukom Begolijem, koji je preminuo u Prištini, 23. augusta 2007. godine. Zoja je zadržala njegovo prezime do posljednjeg dana.

Ona je bila prva solistkinja baleta i dugogodišnji repetitor Narodnog pozorišta u Beogradu, pedagog baletske škole „Lujo Davičo“ i profesor Akademije umjetnosti.

Završila je baletsku školu „Lujo Davičo“ 1965. kao jedna od najboljih učenica. Poslije dvogodišnjeg usavršavanja u Lenjingradu u čuvenoj Akademiji „A.J. Vaganova“, kao stipendista Narodnog pozorišta, vraća se u Beograd 1967. i u Narodnom pozorištu ostaje do kraja svoje igračke i pedagoške karijere.