SHOWbuzz

SFF

Srce Sarajeva za film “Egzil” kosovsko-njemačkog reditelja Visara Morine

20/08/2020

Srce Sarajeva za najbolji igrani film pripalo je njemačko-kosovskom autoru Visaru Morini, za film “Egzil"

Na svečanoj online ceremoniji koja je snimljena u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljene su nagrade 26. Sarajevo Film Festivala (SFF), čime je oficijelni, takmičarski dio najveće filmske smotre u regiji zvanično i završio, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala ukupno se takmičilo 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, 6 međunarodnu, 2 evropsku, 11 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film pripalo je njemačko-kosovskom autoru Visaru Morini, za film “Egzil”.

Srce Sarajeva za najboljeg režisera takmičarskog programa igrani film pripalo je Ruu Hasanovu za film “Unutrašnje ostrvo”, dok je najboljom glumicom proglašena hrvatska glumica Marija Škaričić, za ulogu u filmu “Mare”, autorice Andree Štake.

Za najboljeg glumca 26. Sarajevo Film Festivala proglašen je grčki glumac Vangelis Mourikis za ulogu u filmu “Kopač“.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Sretan Božić, Yiwu“, režisera Mladena Kovačevića, a Human Rights nagrada je pripala Raduu Ciorniciucu za film “Moj dom“.

Specijalnu nagradu žirija za dokumentarni film dobio je Andrei Dascalescu za film “Sveti otac“,

Najbolji kratki film na 26. Sarajevo Film Festivalu je film “Antiotpad” hrvatskog režisera Tina Žanića, a Specijalno priznanje žirija pripalo je Anastasiji Kratidiji za film “Njenim stopama“.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobila je turska autorica Zeynep Dilan Suren za film “Velika istanbulska depresija”.

Dobitnici Počasnog Srca Sarajeva su reditelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen. Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagrada Audentia 2020 pripala je autorici Nataliji Yefimkinoj za film “Garage people”. Ova Nagrada se dodjeljuje redateljici dugometražnog filma iz jednog od programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, kao podrška za njezin sljedeći film.

Ovogodišnji SFF otvoren je svjetskom premijerom filma “Koncentriši se, baba”, bosanskohercegovačkog scenariste i režisera Pjera Žalice, a program je ove godine obuhvatio filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival u potpunosti je održan u online formatu. Gledaoci iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na online platformi ondemand.sff.ba mogli su gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Putem ove platforme gledateljima je bio omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori s autorima.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 750 filmova: 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih. Reditelj i scenarist Michel Hazanavicius bio je predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 26. po redu Sarajevo Film Festivala.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.