Stigao odgovor ko je misteriozna baba iz filma “Ko to tamo peva”

baba

Kultni film “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana iz 1980. godine prati priču putnika raspalog autobusa koji putuje preko brda i brijega prema Beogradu u proljeće 1941. godine.

Znamo kultne replike: “Vozi Miško”, “I tata bi sine”, Puška je zakočena” i djeda koji viče “DecoooooOOOoooo”. Potom znamo da je ovo jedan od voljenijih ex-yu filmova i znamo da je pokupio mnogobrojne međunarodne nagrade.

Ne znamo ko je starica u crnom koja se pojavljuje u busu i sjedi u posljednjem redu. Ona ne govori i nema posebnu scenu samo za sebe. Zapravo, rijetko ko je nju primijetio u polumraku. Mnogi misle da je ona tu samo u jednoj sceni, ali ona se pojavljuje i u završnoj kada je bombardovanje.

Niko od likova iz filma je ne gleda, ne obraća joj se, ne pita je ništa – kao da ona nije tu. Jedna od teorija je da je starica u crnom Đavo lično i da je ona tu kao vjesnik smrti, a druga teorija je da je ona samo običan lik koji popunjava kadar. U knjizi Dušana Kovačevića, scenariste filma, starica je detaljnije opisana. Reditelj Slobodan Šijan je, navodno, jednom izjavio da baka predstavlja smrt i tragične ratne događaje koji će uslijedeti.

Kovačević je bio detaljniji u opisu. “Baba u crnom predstavlja Srbiju koja je potpuno izolovana. Ona je analogija na stare ljude koje je njihova porodica ostavila same u nekoj seoskoj zabiti. Oni tako životare, pomireni sa sudbinom i nimalo ih ne zanimaju događaji u zemlji i svijetu, već su stvorili vlastiti paradoks sjećanja, navika i melanholije”.

Dakle, teorije su razne, ali im je zajedničko da starica predstavlja izolaciju, usamljenost i konačnu destinaciju, tačnije – vječni mrak.