Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanski muzičar

Sting prodao katalog svojih pjesama, procjena je da će zaraditi oko 250 miliona dolara

Sting vizual (1)

Pokriva cjelokupni Stingov rad na pisanju pjesama, uključujući pjesme napisane za Police

Britanski pjevač Sting, koji će uskoro imati koncert u Sarajevu, prodao je katalog svojih pjesama, uključujući solo djela, kao i hitove s grupom Police poput Roxanne, Universal Music grupi, objavila je kompanija u četvrtak, što je posljednja takva velika transakcija u industriji.

Kompanija nije otkrila finansijsku stranu posla, ali američki mediji procjenjuju da je katalog vrijedan oko 250 miliona dolara.

Pokriva cjelokupni Stingov rad na pisanju pjesama, uključujući pjesme napisane za Police.

Universal od ranije polaže prava na Stingovu snimljenu muziku, navodi se u saopćenju kompanije.

Universal će sada primati sav budući prihod povezan s autorskim pravima na Stingove pjesme i autorskim honorarima, za hitove uključujući Every Breath You Take i Fields of Gold.

U izjavi je 70-godišnji umjetnik rođen u Velikoj Britaniji rekao da je “oduševljen” što će Universalov odjel za izdavaštvo upravljati njegovim katalogom, rekavši da mu je “apsolutno bitno da djela njegove karijere imaju dom u kojemu se ih cijeni i poštuje, ne samo da se poveže s dugogodišnjim obožavateljima na nove načine nego i da svoje pjesme predstavi novoj publici, muzičarima i generacijama”.

Riječ je o najnovijoj visokoprofilnoj prodaji prava nakon što su do sada umjetnici, uključujući Boba Dylana i Brucea Springsteena, prodali svoje kataloge za astronomske iznose.

Trend je velikim dijelom potaknut očekivanom stabilnošću rasta streaminga u kombinaciji s niskim kamatnim stopama i pouzdanim projekcijama zarade za hitove otporne na vrijeme.

Firme su do sada kupile niz velikih kataloga, uključujući one Davida Bowieja, Stevieja Nicksa, Paula Simona, Motley Cruea, The Red Hot Chili Peppersa i Shakire.