Dan republike

Što se dogodilo kada je Nele Karajlić viknuo: “Crk'o nam je maršal, ljudi…”

zabranjeno pusenje

Prošlo je nekoliko sedmica nakon što su Sejo Sekson i Nele Karajlić zakopali ratne sjekire i porazgovarali nakon sprovoda Dražena Jankovića, koji je također bio član Zabranjenog pušenja

Mnogi su i danas na svoj Facebook postavili pjesmu Dan republike koju je 1987. godine objavio bend Zabranjeno pušenje. Tekst pjesme napisao je Sejo Sekson, a Nele Karajlić ju je uglazbio na klaviru, jer im je, kako je Sejo jednom prilikom rekao, trebao pompezan zvuk koji se nije mogao dobiti na gitari. Iako je pjesma u to vrijeme bila svojevrsna kritika sistema u bivšoj Jugi, do danas je ostala veliki hit i znaju je i oni koji u to vrijeme nisu bili ni rođeni.

Stihovi “Stara kaže: Dragane šuti, skrati jezik, mogu te čuti” i prikaz polupijanog oca partizana koji je razočaran činjenicom da mladi ljudi odlaze iz Jugoslavije danas su podsjećanje da mnogima u Jugoslaviji i nije bilo toliko lijepo kao što neki pričaju.

Zabranjeno pušenje je s vrhom vlasti u Jugoslaviji prve ozbiljne probleme doživjelo tri godine ranije, 1984. godine, na koncertu u Rijeci.

Nele Karajlić je u jednom trenutku povikao: “Crko nam maršal ha, ha, ha… Mislim na pojačalo”, a članovi benda su od tog trenutka postali državni neprijatelji. Sejo Sekson je prošle godine za Index otkrio da njihova pojačala uopće nisu bila Marshall.

“Dvadesetak dana kasnije je počela frka. Ispitivanja, premetačine po stanu, podvaljivanja, ali i medijski linč. Ipak, sreća u nesreći je bila da su omladinske novine već tada počele biti sve neovisnije o državi pa smo tu dobili prostora. Niko nije završio u zatvoru, ali sigurno godinu dana nigdje nismo mogli svirati. Stalno su se organizatori izvlačili na glupe fore, recimo da ne radi grijanje u hali”, kaže Sexon koji je 2009. godine pisao diplomski rad imena “Crko Maršal” o sukobu države i tadašnjih umjetnika, rokera i aktivista.

Dan republike neki i danas slave. Večeras će Zabranjeno pušenje održati tradicionalni koncert u Beogradu, nekoliko sedmica nakon što su Sejo Sekson i Nele Karajlić zakopali ratne sjekire i porazgovarali nakon sprovoda Dražena Jankovića, koji je također bio član Zabranjenog pušenja. Sejo je izjavio da je uvjeren da će stvari između dvojice Sarajlija od ove godine ići u boljem smjeru.