SHOWbuzz

Jedanaesto izdanje

“Street Arts Festival Mostar” nudi raznovrstan sadržaj uz renomirana svjetska imena

15/08/2022

Street Arts Festival Mostar traje do 10. septembra

Danas počinju aktivnosti u okviru jedanaestog izdanja međunarodnog Street Arts Festivala Mostar (SAFMO), a ovogodišnji festival obilježit će velika svjetska i renomirana imena ulične umjetnosti.

– Prve aktivnosti počinju danas dolaskom umjetnika Marka Jenkinsa iz SAD-a, uz podršku američke ambasade u BiH. Stvarat će se umjetnička instalacija koja će se instalirati u javni prostor – izjavila je u razgovoru za Fenu umjetnička direktorica festivala Marina Đapić.

Danas je objavljen i javni poziv mladim skulptorima i svim kreativcima da se pridruže asistiranju umjetniku.

Osim Marka Jenkinsa ulice Grada na Neretvi kao scenu će koristiti i umjetnici Alex Senna (Brazil), Millo i Bifido (Italija), Kartel (Njemačka), HNRX (Austrija), Pallo (Finska), I am Laia (Španija) te mnogi grafiteri iz BiH i regije, a glavne aktivnosti počinju 3. septembra.

– Ugostit ćemo šest umjetnika koji će raditi instalacije i oslikavati murale te 15 grafitera iz Evrope i regije koji će oslikavati jedan dio u sjevernom djelu grada, gdje je Univerzitet Džemal Bijedić. Također, oslikavati će se četiri lokacije na atraktivnim dijelovima grada plus grafiti – rekla je Đapić.

Na festivalu će biti upriličeni i raznovrsni drugi programi za sve generacije, poput grafiti i drugih kreativnih radionica. U muzičkom dijelu programa nastupit će Nipplepeople, Indigo, DJ Woo-D.

– Trenutno je otvoren poziv na radionice s Markom Jenkinsom, a nakon 3. septembra slijede druge radionice. U prostoru udruge ”Rezon” imat ćemo grafiti radionicu za mlađe uzraste i kreativnu radionicu za tinejdžere i ostale – kazala je umjetnička direktorica festivala.

Po njezinim riječima, SAFMO već dugi niz godina doprinosi kulturnoj sceni Mostara te šalje lijepu razglednicu u svijet, a ove godine svojim sadržajem ljestvica kvalitete podignuta je na višu razinu.

– Svih ovih godina radili smo na afirmaciji umjetnika iz BiH i regije. Značaj festivala najbolje mogu reći sami građani i turisti koji na ulicama našega grada mogu vidjeti preko 200 murala, što čini Mostar jednim od većih i ljepših galerija pod otvorenim nebom u regiji i Evropi. Mi svojim radom i djelovanjem dajemo novu vizualnu dimenziju gradu – zaključila je Đapić.

Street Arts Festival Mostar traje do 10. septembra.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.