Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. glumac

Štukan: Iz pouzdanih izvora sam saznao da mi je zabranjen ulaz u Srbiju

Foto: Screenshot

Iako je od zadržavanja na granici prošlo četrdesetak dana i dalje je pri stavu da je do toga došlo zato što je javno podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, i kritički govorio protiv srpskog predsjednika Aleksandra Vučića

Kad bih imao neki “debeo razlog” za dolazak u Beograd, vjerovatno bih se zaputio iz Bosne, ali ako je zaista izdata potjernica na moje ime, onda riskiram da provedem neko vrijeme u zatvoru. Ne treba mi to, kaže za Nova.rs bh. glumac Feđa Štukan, i otkriva da je do njega došla informacija da mu je zabranjen ulazak u našu zemlju.

Polovinom prošlog mjeseca bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan zadržan je na graničnom prelazu između BiH i Srbije nekoliko sati. Bilo je to odmah nakon što je najprije podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu. Ubrzo ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao „kriminalcem“, a dnevni list „Politika“ – „muslimanskim ekstremistom“.

I onda je na graničnom prelazu Zvornik Mali, na srpskoj strani, zadržan čitavih šest sati. Informativni razgovor trajao je od 14 do 20 sati, uglavnom zbog, kako je tada objasnio, administrativnih procedura, a propitivali su ga i vezano za proteste…

I mjesec i po dana posla zadržavanja na granici bh. glumac Feđa Štukan, kako kaže za Nova.rs, nije pokušavao da ponovo uđe u Srbiju. Za to ima, precizira glumac za naš sajt, i dobar razlog:

–Nezvanično sam saznao da mi je ulazak u Srbiju zabranjen u narednih godinu dana. Rekao bih da je informacija koju imam pouzdana, s obzirom da sam za zabranu saznao od čovjeka koji je zaposlen na graničnom prelazu. Još uvijek, doduše, ne znam, odnosno nisam siguran da li je izdata potjernica na moje ime.

“Riskiram odlazak u zatvor”

Upitan da li se usudio da pokuša da pređe granični prelaz, ukoliko mu je zaista zabranjen ulazak u Srbiju na 12 mjeseci, Štukan kaže da trenutno nema razloga da „testira sebe“:

–Prilično sam poslom vezan za Srbiju, ali sva snimanja sam završio prije nekoliko mjeseci i u narednom periodu, do kasne jeseni ne bi trebalo da radim bilo šta u Beogradu. Kad bih imao neki „debeo razlog“ za dolazak u Beograd, vjerovatno bih se zaputio iz Bosne, ali ako je zaista izdata potjernica na moje ime, onda riskiram da provedem neko vrijeme u zatvoru. Ne treba mi to.

Iako je od zadržavanja na granici prošlo četrdesetak dana i dalje je pri stavu da je do toga došlo zato što je javno podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, i kritički govorio protiv srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

–Da, to je to, plus moja knjiga „Blank“. Mislim da im to jako smeta. Smeta im da se knjiga širi, čita jer će zbog toga oni koji su na vlasti u Srbiji sigurno izgubiti neke potencijalne glasove. Ali, time su samo napravili dodatnu reklamu knjizi – kaže na kraju Feđa Štukan, koji je, podsjetimo, autobiografsko djelo „Blank“ objavio prošle godine.

Roman “Blank” jedan od razloga zabrane

Roman u izdanju „Čigoja štampe“ priča je o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi, s obzirom da glumac piše o svom iskustvu kao snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, pa beskućnika i heroinskog zavisnika u miru, ali i o sjaju filmskih reflektora.

Demistifikuje u knjizi bosanski rat koji vode lokalni lopovi, aminuju hodže i popovi, a koriste političari svih fela, ali i državu koja ubija sopstvenu djecu, kao i međunarodnu politiku koja, uz šampanjac, kavijar i diplomatski humor posmatra predstavu i aplaudira glumcima koji stvarno umiru na životnoj pozornici pretvorenoj u gladijatorsku arenu.

–Ne postoji ništa tako haotično i užasno kao rat. Ali, to je tako samo dolje, gdje smo mi mali ljudi i ne znamo ništa o tome. Tu je haos. A gore se sve odvija po planu, i dolazak novca, raspodjela hrane, krađa, krađa donacija. Oni znaju tačno šta se dešava na bojnom polju, ali oni sjede u toplom i gledaju. Svi ratovi su takvi, stradaju oni koji su najmanje krivi. Ovi mali ginu za velike – kaže Štukan.

Obratili smo se MUP-u, želeći da provjerimo navode Feđe Štukana, ali odgovor još uvek nismo dobili.