Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pjesma "rođaku"

Štulić se jedini u bivšoj Jugi usudio pecnuti Tita, evo šta danas misli o njemu

stulic

Dok je većina jugoslavenskih zvijezda pjevala pjesme pune ljubavi prema Maršalu, Štulić je to odbio i Tita, smatraju mnogi, ismijao u pjesmi “Tko to tamo pjeva”

Godine 1982., dvije godine nakon smrti Josipa Broza Tita, Johnny Štulić objavio je pjesmu “Tko to tamo pjeva” na albumu Filigranski pločnici i već se gotovo četiri desetljeća među njegovim fanovima raspravlja o tome ko je “rođak” kojemu se Štulić obraća u pjesmi. Velika većina se slaže da je rođak u pjesmi Josip Broz Tito.

Dok je većina jugoslavenskih zvijezda pjevala pjesme pune ljubavi prema Maršalu, Štulić je to odbio i Tita, smatraju mnogi, ismijao u pjesmi “Tko to tamo pjeva” u kojoj se obraća “rođaku” i govori mu da se u njega uzdaju “ostavljene djevojke, narkomani i bludnice”.

“Blindirani brodovi vozili te na četiri strane, zbilja si bio dosljedan i velikodušan, rođače, raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija” doista daje naslutiti da se Štulić obraća Titu, pogotovo jer se na koncertima provlačila i verzija “Zbilja si bio dosljedan i nesvrstan, rođače”.

Štulić je 36 godina nakon što je napisao pjesmu rekao da je ipak shvatio da je Tito bio velik čovjek. Dok je živio u Jugoslaviji, Štulić nije htio biti mali pionir i nekoliko je puta naglasio da želi da ga se pamti kao anarhista. U intervjuu koji je dao prošle godine za Balkan.info Štulić je kazao da sada vidi da je Tito bio fantastičan čovjek. Kada mu je novinar rekao da bi ga mnogi u bivšoj Jugi voljeli vidjeti jer danas nema takvih ljudi, Štulić mu je rekao da ni u njegovo vrijeme nije bilo takvih ljudi, osim njega i Arsena Dedića.

“Ova rupa je bila i u moje vrijeme. Nije bilo ničeg osim Tita. Tito je bio stvarno velik čovjek. Nisam nikad bio maleni pionir, uopće ga nisam primjećivao. Ali sam sada potpuno svjestan da je on bio fantastičan čovjek. Naravno, niko nije savršen, ali on je u onim okolnostima uspio. Znaš, ništa se nije promijenilo u ljudima, on je s istom kvalitetom ljudi napravio Jugu koja je igrala u prvoj ligi, a sada je u petoj ligi…”, rekao je Štulić.

Tekst koji je Štulić posvetio Titu glasi ovako:

Kamo dalje rođače
Iz pijeska vire krunisane glave
Što to rade
Prde u prašinu

Čini mi se rođače
Da je standard pokvario ljude
Jedu govna i sanjare

Bit će bolje rođače
Skini medalje i napuni sale
Ulici trofeja ponestaje snage

Ostavljene djevojke
Narkomani i bludnice
Uzdaju se u tebe

Blindirani brodovi
Vozili te na četiri strane
Zbilja si bio dosljedan

I velikodušan (nesvrstan) rođače
Raspolagati tuđom mukom
Nije mala zajebancija

Bit će bolje rođače
Skini medalje i napuni sale
Ulici trofeja ponestaje snage

Ostavljene djevojke
Narkomani i bludnice
Uzdaju se u tebe