cineplexx

Svečana projekcija “Deset u pola” u Sarajevu

deset-u-pola

– Film je duhovit i bajkovit. Volim ga nazvati bajkom o Sarajevu. Tom filmu posebnu dimenziju daju mladi glumci. Svaku priliku koju dobiju, oni znaju iskoristiti na najbolji način – naglasio je Bajrović

Ekipa komedije “Deset u pola” Danisa Tanovića pozdravila je publiku na svečanoj projekciji koja je upriličena večeras u Cineplexxu Sarajevo.

Glumac u tom filmu Izudin Bajrović kazao je novinarima prije početka večerašnje projekcije da su reakcije publike bile dobre, gdje god da je dosad film prikazan. Ne sumnja da će tako biti i za projekcija u bh. kinima. Film je to o ‘običnim ljudima koji treba da se dopadne običnim ljudima’. Čini se, kako je kazao, da su u tome i uspjeli.

– Film je duhovit i bajkovit. Volim ga nazvati bajkom o Sarajevu. Tom filmu posebnu dimenziju daju mladi glumci. Svaku priliku koju dobiju, oni znaju iskoristiti na najbolji način – naglasio je Bajrović, koji u tom filmu tumači lik čovjeka koji je posvećen kćerki, nakon što je ona ostala bez majke, a on bez supruge.

Helena Vuković u filmu ‘Deset u pola’ tumači lik kćerke jednog od dvojice ćevabždija, a za suradnju s rediteljem Danisom Tanovićem kaže da je ostvarenje sna za svakog mladog glumca. Za njega kaže da je detaljan, temeljit, jednostavan, konkretan i inspirativan reditelj.

Producent filma Jovan Marjanović kaže da su prije Sarajeva, svečane projekcije s dijelom ekipe filma održane u Zagrebu (Hrvatska), Beogradu i Novom Sadu (Srbija) i Kranju (Slovenija). Film se od jučer prikazuje u kinima širom Bosne i Hercegovine.

– Film može unijeti dozu humora u ova teška vremena, a i sniman je u takvim vremenima. Međutim, film je to o prijateljstvu, porodici i tradicionalnim vrijednostima – kazao je. Istovremeno kad u regiji, taj film prikazuje se i u državama zapadne Evrope, gdje je to moguće zbog epidemiološke situacije.

“Deset u pola” je premijerno prikazan na 27. Sarajevo Film Festivalu, potom na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival, u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu, Zagreb Film Festivalu i Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu. Film je nastao u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT) i uz podršku BH Telecomai Visit Sarajevo, koji je partner regionalne promocije.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kad jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”. On je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Taj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada.

Regionalni kino-distributer filma je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji s kompanijama Art Vista i Oskar film. Komedija “Deset u pola” je na redovnom repertoaru kina u BiH, regiji i u većim evropskim gradovima.