Cinema City

Svečano otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC

FNA_109282 (1)

AJB DOC Film Festival organizira televizijska kuća Al Jazeera Balkans u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe

Filmom iz takmičarske selekcije “Za Samu” autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa večeras je u sarajevskom Cinema Cityju svečano otvoreno drugo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival).

To je priča o intimnom i epskom putovanju kroz ratno iskustvo jedne žene, a film je izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki te govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu dok se oko nje vodi kataklizmički sukob.

Direktor Al Jazeera Balkans Tarik Đođić na otvaranju festivala izrazio je nadu da će ovo drugo izdanje festivala dostići barem ono što je postignuto prošle godine.

– Festivalsko vrijeme u Sarajevu ovim se produžava, ovih dana slijedi nam promjena godišnjih doba te će ovo biti ljetni i jesenski festival – dodao je.

Direktor Festivala Edhem Fočo kazao je da će posjetioci moći vidjeti 23 filma od kojih je sedam domaće produkcije, a donijet će potresne priče koje su zaslužile da budu ispričane.

– U pitanju su filmovi koji su ponekad bolji i od igranih filmova jer su pitanju stvarne priče i stvarni događaji, a vrlo su često nepredvidivi. Prošle godine imali smo film koji je sniman 20 godina, a ove godine imamo filmove koji su snimani pet, šest ili sedam godina – istaknuo je Fočo izražavajući nadu da će odziv publike biti kao i prošle godine.

Budući da je slogan Festivala “Promjene”, Fočo je kazao da su svima potrebne promjene i društvu, ali i kao individualcima. Svi filmovi govore o promjenama zbog čega se slogan sam od sebe nametnuo.

Napomenuo je i da je ovo jedan od rijetkih festivala na kojem su prisutni gotovo svi autori njih čak 21, a to pruža mogućnost da posjetioci dobiju drugu dodatnu dimenziju o filmu.

Drugi film na otvaranju je “Čistači” reditelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija “Last Minute Cinema”, a donosi priču o nepoznatoj industriji digitalnog čišćenja, skrivenom trećem svijetu gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Silicijska dolina angažuje pet ‘digitalnih njuškala’ među hiljadama drugih, a posao im je brisanje “neprikladnih” sadržaja s interneta.

Pored ova dva filma koja će biti prikazana prvog dana, publiku očekuje još 21 dokumentarni film vrhunske produkcije. U svim filmovima koji će biti prikazani postoji težnja za promjenom, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu ali i društvu, u tehnologiji isto koliko i državi, ali je najvažnija borba pojedinca koja se dešava zahvaljujući promjeni u njegovoj okolini.

Također, od 21. do 24. septembra bit će održavan trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti na Al Jazeere Balkans Ede Čelebića.

U nedjelju, 22. septembra, bit će održana i prezentacija “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život” koju će održati Rawan Damen, rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

AJB DOC Film Festival organizira televizijska kuća Al Jazeera Balkans u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a održat će se u kinu Cinema City u Sarajevu od 20. do 24. septembra.