Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Midnights"

Taylor Swift ušla u istoriju, osvojila četvrtog Grammyja za album godine

taylor swift
Foto: Screenshot/ YouTube

Ove je godine imala šest nominacija za prestižnu nagradu Grammy: za album godine, pjesmu godine, ploču godine, pop solo nastup, pop nastup dua/grupe i pop vokalni album

Taylor Swift osvojila je Grammyja za album godine za album Midnights iz 2022., postavši time muzičarka s najviše pobjeda u toj kategoriji. Naime, ovo je joj je četvrti Grammy za album godine.

Prije je tu nagradu osvojila 2009. za Fearless, 2015. za 1989 i 2021. za Folklore.

Swift je nakon prihvaćanja nagrade kazala: “Voljela bih reći da je ovo najbolji trenutak u mom životu, ali ovako se sretno osjećam i kada napravim neku pjesmu. Za mene je prava nagrada rad. Sve što želim je da i dalje mogu raditi to što radim. To me čini jako sretnom.”

Najavila novi album

Swift se također zahvalila producentu Jacku Antonoffu, kojeg je opisala kao jednog od svojih najboljih prijatelja. Ona i Antonoff su sarađivali na Midnights, ali i nizu njenih prethodnih albuma. Zahvalila se i pjevačici Lani Del Rey, s kojom je radila pjesmu Snow on the Beach s albuma. “Mislim da je ona legenda koja je trenutno na vrhuncu”, kazala je Swift, a prenosi CNN.

Swift je najavila da u aprilu izdaje svoj 11. album The Tortured Poets Department. Midnights je debitirao s ogromnim uspjehom u oktobru 2022. kada je Swift osvojila svih deset prvih mjesta na ljestvici Billboard Hot 100, s različitim pjesmama s albuma.

Ove je godine imala šest nominacija za prestižnu nagradu Grammy: za album godine, pjesmu godine, ploču godine, pop solo nastup, pop nastup dua/grupe i pop vokalni album. Ranije tokom večeri je osvojila i nagradu za najbolji pop vokalni album za Midnights.

Pjesma godine je hit Billie Eilish

Pjesmom godine proglašena je balada What Was I Made For?, koju izvodi Billie Eilish. Miley Cyrus osvojila je, pak, Grammy za snimku godine za pjesmu Flowers, dok je najboljom novom izvođačicom proglašena r&b i pop pjevačica Victoria Monet.

Nagrade Grammy dodijeljene su u više od 90 kategorija, a pobjednike su izabrali muzičari, producenti, inženjeri i drugi koji čine Recording Academy.