Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

drugačije izdanje

“The Banshees of Inisherin” ima čak osam nominacija za Zlatni globus

The Banshees of Inisherin

Nakon što je HFPA, udruženje u kojoj dotad nije bilo nijednog crnca, poduzela korake da se reformira, NBC je ove godine pristao prenositi svečanost, a pozivnice su upućene najsjajnijim holivudskim zvijezdama

Zlatni globusi, dugo vremena najdraža holivudska zabava koja je zadnjih godina uzdrmana skandalima i bojkotom, pokušat će u utorak barem djelomično vratiti ugled dodjelom nagrada na kojima se očekuju i neke osobe s holivudske A-liste.

Zlatni globusi tradicionalno otvaraju sezonu dodjele filmskih nagrada, ali su prošle godine skinuti s nacionalne televizije jer se pokazalo da je organizator, Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), ekskluzivno bjelačka organizacija koja nije učinila ništa da unaprijedi različitost.

Nakon što je HFPA, udruženje u kojoj dotad nije bilo nijednog crnca, poduzela korake da se reformira, NBC je ove godine pristao prenositi svečanost, a pozivnice su upućene najsjajnijim holivudskim zvijezdama.

Hoće li se svi odazvati drugo je pitanje. Ondje će sigurno biti Steven Spielberg, čiji je poluautobiografski film Fabelmanovi favorit za najbolju dramu, i Eddie Murphy, dobitnik Globusa za životno djelo. Komičar Jerrod Carmichael vodit će dodjelu, a među predstavljačima je i Quentin Tarantino.

No, brojni nominirani još nisu potvrdili dolazak. Novinar Pete Hammond smatra da će ovogodišnji Globusi biti drugačiji od uobičajene blještave zabave, poznate i po žestokom partijanju nakon dodjele.

“Bit će puno tiše. Neće biti ‘afterpartyja’. Ništa od toga. Filmski studiji ove godine neće trošiti novac na to”, kazao je Hammond AFP-u.

Oni koji se pojave na crvenom tepihu umjesto uobičajenih pitanja o tomu što su odjenuli mogu očekivati pitanja o tomu jesu li zadovoljni promjenama u HFPA-u.

Spielberg, Cruise, Cameron

Suprotno od Oscara, Zlatni globusi se dijele u dvije kategorije “drame” i “mjuzikla ili komedije”. Među dramama, Fabelmanovi će imati žestoku konkurenciju u hitovima Top Gun: Maverick s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi i nastavku Avatara Jamesa Camerona.

Iznenaditi bi mogla dva filma iz svijeta muzike Tar i Elvis, a njihove glumačke zvijezde – Cate Blanchett, koja glumi beskrupuloznu dirigenticu, i Austin Butler, koji je utjelovio kralja rocka, favoriti su u dramskim glumačkim kategorijama.

Cruise, koji je i producent nastavka Top Guna, vjerovatno neće doći na dodjelu, nakon što je vratio svoja tri Zlatna globusa HFPA-u u znak protesta protiv njihovog ponašanja. Film The Banshees of Inisherin ima najviše nominacija na ovogodišnjim Globusima – čak osam, i favorit je za naslov najbolje komedije, a Colin Farell za najboljeg glumca u komediji.