Smack My Bitch Up

The Prodigy nakon 26 godina promijenio kontroverzni stih iz svog najvećeg hita?

the prodigy
The Prodigy

Independent je tražio komentar benda i objašnjenje je li riječ o promjeni za stalno, no odgovor nisu dobili

Bend The Prodigy promijenio je tekst svoje hit pjesme iz 1997. Smack My Bitch Up nakon godina kontraverzi.

Grupa osnovana u Essexu trenutno je na turneji po Evropi. Tokom vikenda su nastupali u Londonu, a snimka s nastupa proširila se društvenim mrežama. Naime, na njoj se čini da frontmen Maxim tokom izvođenja pjesme, umjesto izvornog drugog retka “Smack my bitch up” (ujedno i naslova), ponavlja uvodni stih: “Change my pitch up.”

Independent je tražio komentar benda i objašnjenje je li riječ o promjeni za stalno, no odgovor nisu dobili.

Pjesma, originalno objavljena na kultnom albumu The Fat of the Land, izazvala je niz reakcija kada je prvi put objavljena, a jednom je proglašena “najkontraverznijom pjesmom svih vremena”.

Osim što su hit kritizirali umjetnici, uključujući Tori Amos i Beastie Boys, osudila ga je i američka Nacionalna organizacija za žene (NOW), koja ga je optužila za promociju nasilja nad ženama kao da je to “oblik zabave”.

Kao odgovor, album je uklonjen iz brojnih trgovina u SAD-u, dok je BBC ili potpuno zabranio pjesmu na svojim postajama ili pustio verziju bez teksta. Uprkos napetostima, album je postigao velik uspjeh i u SAD-u i u Velikoj Britaniji. Bio je na vrhu lista u Sjedinjenim Državama osam dana nakon objavljivanja.

Bend je u to vrijeme branio pjesmu, tvrdeći da je to posveta ranoj hip-hop kulturi.