Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slavni glumac

Tom Hanks je zaradio 40 miliona dolara od Forrest Gumpa, sve zahvaljujući klauzuli u ugovoru

forrest-gump

Hollywoodski blockbuster osvojio je šest Oscara, uključujući one za najbolji film, najboljeg režisera i najboljeg glumca. Postao je Paramountov film s najvećom zaradom, premašivši brojke od 200 miliona dolara

Hollywoodski glumac Tom Hanks navodno je zaradio 40 miliona dolara za svoju ulogu u Oscarom nagrađenom filmu Forrest Gump.

Hanks je stekao bogatstvo zahvaljujući specifičnoj klauzuli u svom ugovoru, prema kojoj je dobivao dio prihoda od kino-blagajni. Kao rezultat toga, Hanks je zaradio 40 miliona dolara od hit filma, uz dodatnu zaradu koju su on i režiser Forrest Gumpa Robert Zemeckis ostvarili zahvaljujući tome što su uložili vlastita sredstva kako bi zadržali u filmu scene koje Paramount Pictures nije želio finansirati.

Nakon premijere u julu 1994. godine, Forrest Gump je postao veliki hit. Hollywoodski blockbuster osvojio je šest Oscara, uključujući one za najbolji film, najboljeg režisera i najboljeg glumca. Postao je Paramountov film s najvećom zaradom, premašivši brojke od 200 miliona dolara.

Službeni podaci o Hanksovoj zaradi nikada nisu objavljeni, ali se smatra da je glumac mogao ukupno zaraditi do 60 miliona dolara za svoju ulogu u filmu. Prema Business Insideru, uloga Forresta smješta Hanksa na deveto mjesto 20 najplaćenijih filmskih uloga svih vremena.