Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Toše bi danas proslavio 35. rođendan

tose

Dva datuma, 16. oktobar i 25. januar, dani su kada hiljade fanova obilježavaju preslušavanjem hitova pokojnog Tošeta Proeskog.

Prvi je datum kada su ga zauvijek izgubili, a drugi, ovaj današnji, je dan kada je Toše rođen. Da je poživio, Proeski bi danas slavio 35. rođendan.

Toše Proeski je karijeru započeo kada mu je bio tek 10 godina, fascinantnom izvedbom Ave Marije. S 15 godina već je nastupao na festivalu Makfest.

Uz muziku, bavio se i humanitarnim radom kao UNICEF-ov ambasador dobre volje, a za svoja je dobra djela 2002. godine primio i priznanje Majke Tereze.

Nažalost, karijeru koja je obećavala i njegov mladi život naprasno je prekinula saobraćajna nesreća. Toše Proeski poginuo je oko 6.20, 16. oktobra 2007. godine na autocesti A3, na putu iz Skopja za Zagreb.

Automobil kojeg je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom. Menadžerica Ljiljana Petrović, koja je lakše ozlijeđena, spavala je u trenutku nesreće baš kao i Toše, no mnogima omiljeni muzičar preminuo je na licu mjesta od ozljede kičme.

Istraga je pokazala kako se zračni jastuci u trenutku nesreće nisu otvorili.

Toše Proeski prije smrti je snimio brojne pjesme koje nije stigao objaviti. Jedna od njih je ” If You Wanna Leave Me”.