U Dubrovniku će se snimati film “Robin Hood: Origins”

vlahusic_robin_hood

Reditelj filma “Robin Hood: Origins” Otto Bathurst rekao je u četvrtak na sastanku s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem kako se Dubrovnik, u konkurenciji desetak lokacija, nametnuo kao idealna za snimanje, izvijestili su iz Grada Dubrovnika.

“Dubrovnik je lokacija kakvu nisu mogli ni zamisliti. Za film povijesne tematike, odabir lokacije je upravo ključan. Razmatrali smo desetke lokacija po cijelom svijetu, međutim, Dubrovnik se vrlo brzo nametnuo kao jedini izbor”, rekao je Bathurst koji je na sastanak s Vlahušićem došao zajedno s izvršnim producentom filma E. Bennettom Walshom te otkrio da će Dubrovnik biti “srce samog filma”.

Walsh je na sastanku izvijestio dubrovačke gradske vlasti da je studio “Lionsgate” u završnim pregovorima s glumcima koji će upotpuniti već impresivnu postavu, a svi detalji bit će poznati do kraja oktobra kada će, kako je najavio, filmska ekipa u znatno širem izdanju ponovno posjetiti Dubrovnik.

“Budžet za marketing i promociju filma vrlo je blizu iznosu od 100 miliona dolara, a Dubrovnik će biti temelj ukupne globalne marketinške kampanje”, rekao je Walsh.

Dosad potvrđene lokacije koje će za potrebe snimanja “Robina Hooda” utjeloviti grad Nottingham, uključuju dio Straduna, gradski Porat, Ulicu Svetog Dominika i prostor ispod mosta na Pločama. Postavljanje scenografije započet će već u decembru, a samo snimanje odvijat će se tokom tri sedmice u februaru i martu. Premijera filma planirana je za februar 2018.

Inače, u Dubrovnik bi uskoro trebalo stići i nekoliko oskarovaca, među njima i Jamie Foxx kojem će pripasti uloga “Little Johna”. Prema podacima iz inostranih medija, Robina Hooda utjelovit će Taron Egerton, dok je uloga Marion pripala Irkinji Eve Hewson.