Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Francuskoj će premršave manekenke ići u zatvor

manekenke

Premršave manekenke na pistama nisu rijetkost, no u Francuskoj je donesen novi zakon kojim se želi natjerati modnu industriju na promjenu. Tako je francuski parlament donio novi zakon kojim se propisuje da manekenke moraju dobiti ljekarsku potvrdu da su zdrave i da nisu premršave, ako žele hodati modnim pistama i baviti se manekenstvom.

Ukoliko nemaju ljekarsku potvrdu, mogle bi dobiti kaznu ako krše zakon. Prijeti im šest mjeseci zatvora i novčana kazna od 75.000 eura, pišu strani mediji.

Na taj način se žele postaviti novi uslovi u modnoj industriji i postaviti minimalni indeks tjelesne težine (na temelju visine, godišta i tjelesne građe) koje manekenke moraju imati da bi uopće mogle reklamirati proizvode i brendove. Magazini u isto vrijeme moraju jasno obilježiti koje su se fotografije “obradile” u Photoshopu.

Novi zakon donesen je u okviru nacionalnog plana za borbu protiv anoreksije i bulimije. Procjenjuje se da samo u Francuskoj više od 30.000 adolescenata boluje od poremećaja u prehrani.