Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulaz besplatan

U subotu koncert grupe Kal i tribina Pištaljke u sarajevskom klubu Jazzbina

u ritmu pistaljke

Publika će moći i da čuje iskustva uzbunjivača iz Sarajeva Višnje Marilović i Emira Mešića

Portal Pištaljka se udružio sa Romskim kulturnim centrom i Asocijacijom mladih Roma AKSIOM na
radi širenja ideje uzbunjivanja u romskoj zajednici koja je jednako ranjiva kao i uzbunjivači. Ova inovativna saradnja koja kombinuje muziku, novinarstvo i aktivizam potrebna je da bi se obje grupe izborile za bolji položaj u društvu.

U okviru projekta “Raspjevani junaci: Od margine do glavne bine” organizujemo regionalnu turneju “U ritmu Pištaljke” tokom koje će se održati serija Pištaljkinih tribina i koncerata grupe Kal, najpoznatijeg romskog Zapadnom Balkanu. Na tribinama će govoriti novinari, lokalni uzbunjivači i predstavnici lokalnih romskih udruženja, s ciljem razmjene iskustava o problemima koji prate kako uzbunjivače, tako i romsku zajednicu kao manjinsku grupu u društvu. Nakon debata, održat će se koncerti.

Besplatni koncert grupe Kal i tribina Pištaljke u Sarajevu će se održati u subotu, 18. maja u klubu Jazzbina, od 19 sati.

Publika će imati priliku da čuje autentičnu muziku koja spaja različite žanrove i nastaje kao spoj ritma Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom i popom.

Koncertu će prethoditi tribina u organizaciji Pištaljke na kojoj će govoriti Dragana Matović i Vladimir Radomirović, novinari i osnivači Pištaljke, organizacije koja se već 14 godina uspješno bori za prava uzbunjivača gurnutih na marginu društva zbog suprotstavljanja korupciji i nezakonitostima. U razgovoru će učestvovati i osnivač Asocijacija mladih Roma i urednik portala Newipe Dalibor Tanić.

Publika će moći i da čuje iskustva uzbunjivača iz Sarajeva Višnje Marilović i Emira Mešića.

Projekat “Raspjevani junaci: Od margine do glavne bine” je podržan od strane British Councila, a realizuje se u okviru projekta “Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” (CC4WBs) koji finansira Evropska unija. Cilj ovog projekta je unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Regionalna turneja, koja je počela pošlog vikenda događajima u Nišu, Skoplju i Leskovcu, poslije Sarajeva se nastavlja u Bijeljini.

Ulaz je besplatan.