Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U zatvoru preminuo čovjek koji je stvorio bendove Backstreet Boys i ‘N Sync

Lou Pearlman1

Lou Pearlman, muzički mogul koji stoji iza pop grupa Backstreet Boys i ‘N Sync, preminuo je u zatvoru u Teksasu u kojem je služio 25 godina kazne zbog finansijskih prevara.

Pearlman je umro u petak u zatvoru u gradu Texarkana, u 62. godini, a uzrok smrti nije poznat.

“Priča se da je Lou Pearlman preminuo. Možda nije bio uzorni poduzetnik, no bez njegova uticaja ja danas ne bih radio ono što volim”, napisao je član ‘N Synca Lance Bass na Twitteru.

“Osjećaji su mi trenutno pomiješani, no počivao u miru Lou Pearlman”, napisao je Bassov kolega Chris Kirkpatrick.

Lou Pearlman

Smatra se da Pearlman, koji je prije posla muzičkog promotora bio vozač cepelina, stoji iza američke zaluđenosti boy bandovima iz devedesetih godina.

Njegovo pop kraljevstvo počelo je oglasom u floridskim novinama u kojima je tražio mlade muške pjevače. Do kraja stoljeća iz svog studija za snimanje u Orlandu stvorio je niz zvijezda.

No, 2006. je otkriveno da je prevario banke, investitore, porodice i prijatelje u Ponzijevoj shemi vrijednoj 300 miliona dolara. Pearlman je namamio svoje žrtve da ulože u fiktivne kompanije, a njihovo je povjerenje pridobio izradom lažnih pozitivnih finansijskih izvještaja koje je izradila lažna računovodstvena kompanija.

Pobjegao je iz Sjedinjenih Država 2007., te je uhapšen nakon pet mjeseci u Indoneziji, a na suđenju 2008. priznao je krivicu.