Uhapšen diler poznat po duetima sa Kemalom Montenom i Hankom Paldum

ivan
Foto: 24sata.hr

Interventni policajci iz Zlatara u utorak ujutro upali su u kuće i stanove na području Zagreba i u okolici Zaprešića, a sve kako bi uhvatili dilere marihuane.

Taksisti na zagrebačkom Črnomercu šokirali su se kad su iz kombija izletjeli policajci s fantomkama i uletjeli u jednu kuću u kojoj je bio Ivan Varga (52), Zagrepčanin koji je već osuđivan zbog šverca droge, piše portal 24sata.hr.

“Nekoliko njih je ušlo u kuću. Nije se čula nikakva galama. Kasnije je nekoliko policajaca bilo ispred te kuće”, rekao je pomenutom portalu jedan od komšija koji živi na Črnomercu.

Ivana Vargu policajci su, navodno, zatekli na spavanju, a kada su mu upali u kuću nije ni pokušao da bježi, nego se mirno predao. Zatim su u njegovom prisustvu obavili pretres kuće, kafića koji se nalazi pored kuće te još nekih prostorija. Naime, Varga posjeduje nekoliko nekretnina, lokala koje su policajci pretraživali.

“24sata.hr” takođe nezvanično javlja da je u tim pretresima pronađena marihuana, ali nije poznato o kojoj se količini radi.

Osim kuće na Črnomercu, policija je upala u kuća neimenovanog kuvara (40) u Gornjoj Bistri i privela ga. U njegovu kuću su rano ujutro došli interventni policajci s dvije marice, službenom automobilu, a kasnije im se priključio i kombi ekipe za uviđaj. Okružili su kuću s dvije strane i tako spriječili bilo kakav pokušaj bijega. U drvenoj, pomalo oronuloj štali pored kuće otkrili su plantažu marihuane.

Kuvar je tu, navodno, skrivao i uzgajao oko 400 sadnica indijske konoplje. Policajci su imali zahtjevan posao te su morali da popišu, visinu i količinu biljaka i sve opreme. Sadnice su bile visoke 20-ak centimetara te su ih nakon uviđaja izvadili u dvorište kako bi ih fotografisali i odvezli kao dokazni materijal. Osim njih, u štali je bilo još desetak kanti zapremnine 10 litara u kojima su policajci navodno pronašli osušenu marihuanu koja je bila spremna za prodaju i distribuciju. Iza postrojenja za proizvodnju stajao je privedeni muškarac.

Uhapšeni je u kući, navodno, živio s porodicom, a komšije su bile potresene iznenadnom akcijom policije.

Istovremeno, policajci su posjetili i muškarca (41), mesara po zanimanju, i pretresli mu kuću u Donjoj Pušći. Pregled je kratko trajao te su ga odvezli na ispitivanje. Isto su ponovili i kod muškarca (58) u Strmcu kraj Svete Nedelje.

Inače, u samoj akciji policajci su pretražili 15-ak lokacija u cijeloj Hrvatskoj te je privedeno 15-ak ljudi. U policiji su u utorak zbog osjetljivosti istrage bili šturi s izjavama.

“U tijeku je realizacija krim istraživanja vezana uz zlouporabu opojnih droga u suradnji s Uskokom. Obuhvaćen je veći broj osoba i lokacija na području Republike Hrvatske. Više informacija ćemo dati nakon što se završi istraživanje”, rekli su iz PU krapinsko-zagorske koja koordinira akciju.

Inače, uhapšeni Varga je policiji dobro poznat od ranije. Na ponovljenom suđenju 30. juna 2010. godine osuđen je na osam godina zatvora zbog krijumčarenja gotovo tri tone marihuane. Osim toga, vijeće sudije Zorana Luburića je Vargi te njegovoj supruzi i sinu oduzelo imovinu vrijednu 5,6 miliona kuna – riječ je bilo o deset stanova, jednom zemljištu i jednom poslovnom prostoru te dva automobila – koju je prema optužnici stekao na nezakonit način, odnosno kupio je od novca koji je zaradio na trgovini drogom. Oduzeli su mu dodatnih 1,7 miliona kuna koje je zaradio na trgovini drogom.

Varga je poznat i kao diler s estrede jer je snimio duete s Hankom Paldum i Kemalom Montenom. Osim Varge, 2010. godine osuđen je i Andrej Strunjak, koji je dobio dvije godine i osam mjeseci zatvora te su mu oduzeli 73.645 kuna, dok su Dragutin Zajec i Viktor Mrvalj osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Riječ je inače o Uskokovoj optužnici kojom je 22 ljudi bilo optuženo da su od 2003. do 2005. u Velikoj Britaniji i Holandiji kupili te u Hrvatsku prevezli skoro tri tone marihuane vrijedne 7,8 miliona funti. Na prvom suđenju grupa je bila nepravosnažno osuđena na ukupno 80 godina zatvora, a Vargi je takođe bila oduzeta imovina.

Ali, Vrhovni sud je presudu ukinuo zbog proceduralnih grešaka, a na ponovljenom suđenju Varga, Strunjak, Zajec i Mrvalj odlučili su da priznaju krivicu i tako ubrzaju postupak.