Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

film o Mariupolju

Ukrajina je osvojila svog prvog Oscara u historiji, reditelj: Volio bih da ga nisam nikad snimio

mariupolj
Foto: Screenshot/YouTube

“Ovo je prvi Oscar u ukrajinskoj historji. Počašćen sam”, izjavio je Černov

Dokumentarni film Dvadeset dana u Mariupolju (20 Days in Mariupol) ušao je u historiju kao prvi ukrajinski film koji je osvojio Oscara, prenosi Deadline.

Reditelj filma Mstislav Černov prošle je godine osvojio Pulitzerovu nagradu za javnu službu zbog izvještavanja tijekom opsade Mariupolja.

Dokumentarni film prikazuje dvadeset dana koje je Černov proveo sa svojim kolegama u okupiranom gradu Mariupolju, nedugo nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. U napadu je ubijeno tisuće civila.

“Ovo je prvi Oscar u ukrajinskoj historji. Počašćen sam”, izjavio je Černov.

“Počašćen sam, ali vjerovatno ću biti prvi reditelj koji će na pozornici reći: ‘Volio bih da nikada nisam snimio ovaj film. Volio bih da ovo mogu zamijeniti za to da Rusija nikada nije napala Ukrajinu, za to da nikada nije okupirala naše gradove.'”

Reditelj je podijelio svoj Oscar s producentima Michelle Mizner i Raneyem Aronsonom-Rathom.

Ovo je druga godina za redom da je Oscara za najbolji dokumentarni film osvojio film koji otvoreno kritikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prošle godine tu je nagradu odnio film Navalni, o aktivistu i političaru Alekseju Navalnom. Navalni je prošli mjesec umro u zatočeništvu.