Umro redatelj Michael Cimino, tvorac kultnog “Lovca na jelene”

Američki redatelj Michael Cimino, autor čuvenog “Lovca na jelene” iz 1978., umro je u 77. godini, objavljeno je u subotu navečer iz više izvora.

Njegovu smrt prvo je objavio direktor filmskog festivala u Cannesu Thierry Fremaux, a potom američki New York Times koji citira Erica Weissmanna, redateljeva prijatelja i odvjetnika.

Uzrok smrti Michaela Cimina za sada nije naveden. Po riječima Weissmanna, tijelo redatelja pronađeno je u njegovu domu u Los Angelesu.

Cimino je osvojio Oscara 1979. za najboljeg redatelja za “Lovca na jelene”, trosatni film o ratu u Vijetnamu kroz živote nekolicine prijatelja. Uz Oscara za najboljeg redatelja, film je dobio još četiri Oscara među kojima i onaj za najbolji film.

Rođen u New Yorku 3. veljače 1939. od oca glazbenog urednika i majke dizajnerice, Cimino je studirao slikarstvo na sveučilištima Yale i New Haven, a potom radio televizijske reklame.

Godine 1971. nastanjuje se u Los Angelesu i piše scenarije poput “Tihog bijega”, “Klopke za inspektora Callahana” te režira 1974. “Thunderbolt and Lightfoot” s Jeffom Bridgesom i Clintom Eastwoodom, koji ujedno producira film.

Pravi uspjeh doživljava s “Lovcem na jelene” iz 1978., trosatnim filmom i jednim od prvih koji progovara o ratu u Vijetnamu kroz život trojice prijatelja.

Uz Oscara za najbolji film, “Lovac na jelene” osvaja Oscara za najboljeg sporednog glumca (Christopher Walken), najboljeg redatelja, najbolju montažu i najbolji zvuk, uz još četiri nominacije, prenosi Hina.

Suprotno tome, “Vrata raja” iz 1980. ostaju na kino programu tek tjedan dana. Kritička epopeja o nastanku SAD-a financijski je fijasko, fatalan za United Artists koji je puno uložio u njegovu skoro četverosatnu projekciju.

Čak skraćen za sat vremena, ostaje neuspjeh do kolovoza 2012. kad Cimino otkriva njegovu integralnu verziju koja konačna nalazi svoju publiku. Direktor venecijanske Mostre Alberto Barber naziva ga čak “apsolutnim remek-djelom”.

Cimino mora čekati pet godina da ponovno dođe u milost 1985. s “Godinom zmaja”, filmom o kineskoj mafiji s Mickeyjem Rourkeom u glavnoj ulozi, no azijska zajednica ga optužuje za rasizam.

Slijede tri komercijalna neuspjeha: “The Sicilian” iz 1987., “Desperate Hours” 1990. i “The Sunchaser” 1996.

Godine 2001. Francuska, gdje je volio boraviti, dodijelila je Michaelu Ciminu odličje viteza umjetnosti i književnosti, priznanje koje ga je po vlastitim riječima dirnulo više od svih drugih.