Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Južni vetar

Urnebesni dio iz serije postao hit: Dva propala glumca u Vučićevoj propagandi

Srbija pobijedila Crnu Goru, Dušan Vlahović dvostruki strijelac u Podgorici
27, March, 2023, Podgorica - The match of the second round of group G qualification for the 2024 European Championship between the football teams of Montenegro and Serbia was played at the Stadium under Gorica. Sead Haksabanovic, #17 (Montenegro), Dusan Tadic, #10 (Serbia). Photo: R.R./ATAImages 26, mart, 2023, Podgorica - Utakmica drugog kola grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine izmedju fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Srbije odigrana je na Stadionu pod Goricom. Photo: R.R./ATAImages

Kratka scena iz serije mnoge je podsjetila na priču s kompanijom Rio Tinto, i eksploatacijom i preradom rude litija u Srbiji, koja je bila aktualna prošle godine

Društvenim mrežama počeo se širiti isječak iz popularne srbijanske serije “Južni vetar” snimljene za RTS, a u kojoj su angažirana i dvojica ocvalih holivudskih glumaca – William Baldwin i Eric Roberts.

Kratka scena iz serije mnoge je podsjetila na priču s kompanijom Rio Tinto, i eksploatacijom i preradom rude litija u Srbiji, koja je bila aktualna prošle godine. Mnogi komentiraju i kako je scena tipičan primjer Vučićeve propagande.

– Dali su oko 1.000.000 eura za ova dva glumca. Oni navodno u seriji nose novac stranci Zeleni u Jadru da bi spriječili iskopavanje litija, napisala je osoba koja je objavila isječak iz serije.

Inače, nakon što je pokret Ekološki ustanak, koji okuplja organizacije, udruge i skupine građana, višemjesečnim prosvjedima i blokadama prometnica, insistirao da se projekt istraživanja i rudarenja litija u Srbiji obustavi, i da se ukinu sve dozvole i raskinu svi sporazumi, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to je na kraju i učinio.

William Baldwin, inače, u seriji igra bivšeg ambasadora koji je ostao u Srbiji, a kao vlasnik konzultantske firme angažiran je od svojih nekadašnjih šefova da lobira na političkoj sceni Srbije. Tada se susreće s bivšim saradnikom kojeg tumači Eric Roberts, a koji radi za naftni konglomerat koji želi spriječi ovisnost Zapadne Evrope o ruskom plinu.

Ovo je razgovor koji dvojica likova vode:

– Gdje idemo?

– Gornje Nedeljice.

– Šta je to?

– Selo u regiji Jadar

– Ako si zaboravio, nas zanima Južni tok i ruski plin. A ne iskopavanje litija.

– Nema više iskopavanja. Zaustavili su to.

– Ko je zaustavio?

– Ekološki aktivisti i NGO-i. Zašto misliš da smo ovdje? Da nađemo recept…

– Kao da ne znaš, navukli su ljude klasičnom pričom o ugroženom okolišu, blokirali nekoliko cesta, izmlatili nekoliko guzica…

– Imaš li ti nekoga tko će za nas izmlatiti par guzica? Misliš da će to upaliti?

– Pokušali smo sve drugo. Ostao nam je samo narod…