Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uzdrmala je Jugoslaviju scenama sa djevojkom, a onda je nestala

mrkic34

Film “Oficir s ružom” je melodrama zbog kojeg su se lile suze zbog tragične sudbine, ali i vodili ratovi među filmskim kritičarima.

Tri glavne uloge činili su Ksenija Pajić, Žarko Laušević i Dragana Mrkić.

Naime, radnja filma se odvija 1945. godine u Zagrebu, neposredno poslije Drugog svjetskog rata.

Film prati život partizanskog oficira Petra (Žarko) koji se u prvim poslijeratnim danima zaljubljuje u Matildu (Ksenija), udovicu iz više klase. Ljubav počinje da se razvija obostrano, pa poručnik Petar ostavlja svoju vjerenicu Ljiljanu (Dragana) i počinje da živi sa Matildom.

Društvene okolnosti, ljudske slabosti i ljubomora vode Petra u pogibiju, a obje žene koje je volio i koje su njega voljele ostaju same.

Naziv filma izveden je iz scene u kojoj Petar donosi dvije ruže, po jednu za Ljiljanu i Matildu.

Njihova tragična ljubavna priča potresla je na hiljade ljudi, dok je scena kada se Ljiljana i Matilda kupaju zajedno u kadi izazvala mnogo polemika među filmskim kritičarima u tamošnjoj komunističkoj Jugoslaviji.dragana-mrkic (1)

Glumica Ksenija se konstantno može vidjeti u beogradskom pozorišu, serijama, pa i filmu, dok se Laušević nakon 15 godina “bijega” opet pojavljuje na sceni.

Ali, o Dragani Mrkić se veoma malo zna.

Naime, ona je još 1987. godine diplomirala glumu na FDU u klasi profesora Predraga Bajčetića. Ljubitelji ex-Ju kinematografije Draganu pamte po ulogama u filmovima “Iskušavanje đavola”, “Pogled s Ajfelovog tornja”, “Gledaj me”, “Gnjurac”, “Umjetni raj”, “Gorski vijenac”, seriji “Složna braća”, ali najviše po ostvarenju “Oficir s ružom”.

Nakon ove uloge predviđali su joj značajnu glumačku karijeru, ali to se nije desilo.

“Scenu u kojoj se Ksenija i ja kupamo u kadi snimili smo u jednom stanu u Zagrebu. Pamtim da je na setu bilo mnogo smijeha i da smo scenu doživjeli potpuno normalno i opušteno. Kao jednu od bitnih karakteristika istakla bih i ožiljak koji su mi nalijepili, jer mlada partizanka koju sam igrala morala je da bude barem jednom ranjena. Veoma mi je bio smiješan taj ožiljak”, rekla je glumica, koja je pomenuti film snimila kao studentkinja četvrte godine glume.

dragana mrkic glumica22_1000x0

Ona je tom prilikom istakla kako joj je film “Oficir s ružom” obilježio karijeru i da je po njemu uglavnom prepoznaju.

Izgledalo je kao da će poslije te uloge ostvariti značajnu glumačku karijeru, ali se to, nažalost, nije desilo.

dragana mrkic glumica1_1000x0

Dragana danas režira predstave, mladim naraštajima predaje u školi glume, ali i odigra po koju ulogu na filmu i u pozorištu. Živi u Beogradu, nije udata i nema djece.