Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

meksički reditelj

Večeras uručenje Počasnog Srca Sarajeva Michelu Francu

Michel Franco na Sarajevo Film Festivalu 2017. (1)

Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu

Michelu Francu, meksičkom reditelju, scenaristi i producentu, večeras će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu.

Franco nije bio na prošlogodišnjem Festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, a Počasno Srce Sarajeva bit će mu uručeno večeras u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije njegovog filma Novi poredak u 20.30 sati. Film je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. Sarajevo Film Festivalu se prikazuje u okviru programa Open Air.

Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu.

‘Novi poredak’ je neodoljiva, napeta, distopična drama u kojoj se luksuzno vjenčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune koja završava državnim udarom. Kroz oči simpatične mlade nevjeste i sluga koje rade za i protiv njene bogate porodice, ‘Novi poredak’, bez daha, prati slom jednog i uspon drugog, mnogo strašnijeg režima.

Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film Daniel i Ana, koji je premijeru imao u sekciji Directors’ Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu.

Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film. Njegov film Las hijas de Abril (Avrilina kćerka), prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala, osvojio je nagradu žirija sekcije „Un Certain Regard“ na Filmskom festivalu u Cannesu.