SHOWbuzz

meksički reditelj

Večeras uručenje Počasnog Srca Sarajeva Michelu Francu

17/08/2021

Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu

Michelu Francu, meksičkom reditelju, scenaristi i producentu, večeras će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu.

Franco nije bio na prošlogodišnjem Festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, a Počasno Srce Sarajeva bit će mu uručeno večeras u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije njegovog filma Novi poredak u 20.30 sati. Film je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. Sarajevo Film Festivalu se prikazuje u okviru programa Open Air.

Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu.

‘Novi poredak’ je neodoljiva, napeta, distopična drama u kojoj se luksuzno vjenčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune koja završava državnim udarom. Kroz oči simpatične mlade nevjeste i sluga koje rade za i protiv njene bogate porodice, ‘Novi poredak’, bez daha, prati slom jednog i uspon drugog, mnogo strašnijeg režima.

Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film Daniel i Ana, koji je premijeru imao u sekciji Directors’ Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu.

Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film. Njegov film Las hijas de Abril (Avrilina kćerka), prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala, osvojio je nagradu žirija sekcije „Un Certain Regard“ na Filmskom festivalu u Cannesu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.